Varberg Bois framgångar är Varbergs framgångar

Fotbollsklubben Varberg Bois FC gick upp i Allsvenskan under 2019 och nu har Varbergs kommun beslutat att rusta upp hemmaarenan, Påskbergsvallen, för 41 miljoner kronor. Det är nödvändigt för att Svenska Fotbollsförbundet ska tillåta spel i Allsvenskan, men visar även på en stark framtidstro i fotbollsstaden Varberg.

– Vi brukar säga att våra framgångar givetvis lika mycket är Varbergs framgångar, säger Varberg Bois klubbchef Dan Skogman.
Fotbollen som idrott och Varberg Bois som klubb har mycket riktigt en stor betydelse för Varberg som en kommun i framkant när det gäller social hållbarhet och integration.
– Det är nog få andra företeelser i vårt samhälle som har en lika stor mångfald som idrotten och framförallt fotbollen. Hos oss spelar det ingen roll vart man kommer ifrån, utan vart man är på väg. Vi jobbar väldigt mycket med integration, men vi brukar inte prata om det eftersom det är så naturligt i vår dagliga verksamhet. Över 25 procent av klubbens medlemmar är födda i ett annat land, så är det bara och det är egentligen inget vi funderar på, förklarar Dan.

Möter framtiden med glädje, stolthet, mod och respekt
För att öka den sociala aspekten ännu mer kommer Varberg Bois, som 2020 spelar i Allsvenskan för första gången någonsin, att satsa ännu mer på akademiverksamheten, 15-19 år. Det är ju här som framtidens stjärnor föds.
– När vi jobbar med våra unga spelare är det viktigt att vi bygger en bra grund för utveckling med hjälp av vår vision och vår värdegrund. Vi sätter upp tydliga mål, och det handlar om mycket mer än att bli en duktig fotbollsspelare. Alla kommer inte att spela på professionell nivå, men alla kan vara med och ha roligt i en schysst miljö, menar Dan Skogman.
Att känna glädje och gemenskap är en del av värdegrunden. Klubbens fyra värdeord är nämligen glädje, stolthet, mod och respekt.
– Vi fostrar talanger som är beredda på att göra allt för Varbergs BoIS. Vi är i alla situationer uthålliga, ger varandra chansen och försöker, igen, och igen och igen. Vi tror också att värdeorden runt vår kärna, uthålligheten, än mer förstärker den utveckling vi strävar mot, säger Dan.
Varberg Bois är enligt Dan Skogman en unik organisation som byggt sin föreningsorganisation utifrån sin verksamhetsidé, värdegrund och vision för att göra den ännu mer hållbar. Det ger ett bra läge nu när klubben har tagit steget in i fotbollens finrum.
– Att vi utvecklar bra människor är viktigast. Sen ska vi hjälpa de som vill bli duktiga spelare till att bli det om de vill det, avslutar Dan.

Varberg växer 2020 SNL 2020-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2020-1