Norrland laddar för SM-veckan i mars

- Det här skall bli riktigt spännande, säger Sandra Ottosson som är lokal huvudprojektledare för SM-veckan.

- Men det blir inte bara idrott. Vi kommer att bjuda på massor med kultur, underhållning och kringaktiviteter för hela familjen, både ute på våra arenor men även inne i våra fina städer, säger Sandra. Sedan är det kul att vi inom kommunerna Luleå och Boden nu har ett bra samarbete. Vi har skapat flera bra team och bara det är jättebra. Det blir också en stor mediabevakning då 150 journalister kommer till Norrbotten, berättar Sandra vidare. Flera nyheter kommer att hända under SM-veckan. En av dessa nyheter är isracing för bil. Dessutom blir det comeback för skidskytte liksom längdskidornas tre- och femmil som är tillbaka.  Antalet idrotter som vill vara med på SM-veckan ökar för varje år. Även i år fick man in väldigt många och bra ansökningar.

Att bli utvald
- Det här är första gången någonsin som Luleå och Boden får arrangera SM-veckan, säger Sandra. Att bli utvald till arrangör är ett stort godkännande av värdstaden/städerna. Men det är mycket som skall stämma och kriterier som ska uppfyllas. Bra boende, exempel hotellkapacitet, marknadsplatser och stora platser för olika event.
- Det är en fantastisk möjlighet att visa upp allt fint våra städer har att erbjuda, säger Sandra Ottosson. Vi har även fått en bra fördelning mellan tävlingar i både Luleå och Boden så det finns en bra blandning för många olika intressen.
SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 72 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 250 idrotter.

Till och från olika platser
SM-tävlingar i två olika städer fodrar ju också att både publik och de idrottsutövarna skall kunna ta sig till de platser man skall delta i och eller närvara som åskådare.
- Vi har haft positiva samtal med bussbolag och pendeltåg mellan Luleå och Boden.
-Bland annat så har vi skrivit ett avtal med Norrtåg som innebär att alla som har köpt en SM-vecka mössa åker gratis pendel mellan städerna. Vår förhoppning är att kunna få till så bra lösningar som möjligt tillsammans med tågoperatören för att få kommunikationen att passa med de program vi har, säger Sandra.
– Det här är ett stort arrangemang som vi vill ge Luleå- och Bodenborna och det kommer att bli en riktigt stor folkfest. Dessutom blir våra städer synliga varje dag den här veckan då SVT sänder 80 timmar från våra städer, säger Sandra som själv älskar idrott och i synnerhet alpint som hon och hennes familj utövar på bästa sätt.
- Det känns jättebra att vara igång och kul att få vara med på den här resan på SM-veckan.

20 idrottsgrenar
Här är idrotterna för SM-veckan vinter i Luleå/Boden: Alpinrodel, Alpint (slalom och parallellslalom), Bowling, Crosskart, Cykeltrial, Draghundsport, Isracing (bil), Jujutsu
Längdskidor, Puckelpist (parallell och freestyle), Rallycross, Rallysprint, Skicross, Skidorientering, Skidskytte, Stadioncross, Styrkelyft, Virtuell bilsport, X-trial och armbrytning.
SVT har även ett Wild Card att lyfta in och mycket pekar på att det tillslut blir 20 idrottsgrenar totalt.
Syftet med den här veckan är att öka intresset för idrottsrörelsen och dess olika grenar samt att öka SM-statusen om möjligt ännu mer.

Bakgrund
SM veckan genomförs som en vinter och en sommarvecka. Den första vinter-SM-veckan anordnades i Sundsvall 2009. Den första sommarveckan i Malmö samma år. I år är det alltså Boden/Luleå som arrangerar vinterveckan och sommarveckan kommer att avgöras i Halmstad i Halland. Det är 11:e året i rad som SM-veckan avgörs. Beslutet om vilka idrotter som erbjuds att vara med är det Riksidrottsförbundet och Sveriges television tillsammans med värdstaden som har sista ordet.
Bengt Karlsson

Norrbotten SNL 2020-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2020-1

Huvudtema: Norrbotten
Norrland laddar för SM-veckan i mars

Det här skall bli en riktigt stor folkfest. Nu är det dags för årets största idrottsfest i Luleå och Boden när SM-veckan med 19 idrottsgrenar avgörs den 25 till 31 mars.