Hisingsbron blir Göteborgs nya stjärna – Actemium ser till att den lyser

Vi lever mitt i digitaliseringen och den fjärde industrirevolutionen, Industri 4.0, där allt fler processer automatiseras och där maxad processeffektivitet är lika med framgång. Actemium möjliggör högeffektiva flöden inom allt från industriell tillverkning till infrastruktur.

Det är få eller kanske rentav inga företag som kan mäta sig med Actemium när det gäller kompetens inom el- och automationsområdet. Det märks inte minst genom alla stora projekt som Actemium får förtroendet att genomföra, gång på gång, över hela Sverige och resten av världen.
Actemium har i dagsläget fem affärsenheter i Sverige, men betydligt fler i Europa och USA. Som en del av det globala storföretaget VINCI Energies har Actemium kraft för att genomföra riktigt stora projekt världen över. Kompetens från Sverige är ofta med i sådana projekt.
Enbart projekten på hemmaplan talar för sig själva. Efter att till exempel ha varit med och sjösatt Norrlands största industriinvestering genom tiderna med uppdraget på Östrands massafabrik växlar Actemium snabbt. Nu är man tillbaka på hemmaplan, närmare bestämt i Stenungsund, där företaget Inovyn är i färd med att anlägga en ny klorfabrik inte så långt ifrån Actemiums verkstad. Ungefär 65 anställda från olika enheter inom Actemium arbetar just nu med installationerna på Inovyn.

All automation kring Hisingsbron
Parallellt med uppdraget på Inovyn medverkar Actemium i utvecklingen av den nya Hisingsbron i Göteborg. Här har Actemium Automation ett omfattande uppdrag som täcker alla automatiserade system som behövs för att sköta broöppningen.
– Precis som för den nuvarande Götaälvbron, som den nya Hisingsbron ska ersätta, kommer öppningsprocessen att ta ungefär åtta minuter. Den stora skillnaden är att processen sköts helt automatiskt med avancerad sensorteknik och robusta säkerhetssystem för att eliminera incidenter, säger Peter Granlund, projektchef för Hisingsbron vid Actemium.
All programmering, projektledning och konstruktion som behövs för att bron ska fungera som tänkt, med fjärrstyrning, övervakning, säkerhetssystem och inte minst det estetiska med en flexibel ljussättning, ansvarar Actemium för.
– Hisingsbron är ett av Göteborgs största och viktigaste projekt just nu. Bron kommer även att ha ett avancerat ljussättningssystem som gör den synlig på långt håll nattetid. Eftersom bron blir ett nytt landmärke för staden så kommer ljussättningen att varieras beroende på evenemang som hålls i Göteborg, säger Marcus Larsson, affärsenhetschef Actemium Automation.
Actemium Automation samverkar med andra delar av Actemium i arbetet med Hisingsbron. Så är det oftast i Actemiums projekt – att flera discipliner möts för att leverera den bästa lösningen för kunden, som i det här fallet är Skanska som fått totalentreprenaden för bron.
Att samarbeta ännu mer internt är också en del av den nya strategin inom Actemium. I samband med ett kundevent i april 2018 sjösattes konceptet, och man förmedlade då att alla enheter numera samlas under det gemensamma varumärket Actemium, som i sin tur är en del av globala VINCI Energies.


Svensk Industri SNL 2019-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2019-1

Huvudtema: Svensk Industri
Industrins framtid avgörs i skolan

Om man inte tror på svensk industri så tror man inte heller på svensk levnadsstandard. Så inledde en mycket känd vd på ett stort teknikbolag vår intervju för ett par år sedan. Det ligger en kraft bakom orden som gör att man kommer ihåg dem och att tankarna förs till alla svenska industriföretag som har varit med och byggt upp globalt ledande verksamheter under åren.

Back to top