Globalt ledande sängtillverkare finns i Sösdala

Dux är kända världen över som tillverkare av högklassiga möbler, och då framförallt sängar. En Dux-säng håller i princip livet ut, vilket gör den till en mycket lönsam investering. Lägg därtill de stora ergonomiska fördelarna, som bygger på mångårig forskning på området, så inser man snabbt att en säng från Dux är en investering för livet – i god hälsa, välbefinnande och kraft.

Dux har en ytterst spännande historia. En skånsk entreprenör åkte till USA för att sälja choklad, men kom hem med en helt ny idé som blev starten på det som idag är möbelkoncernen Dux.
Verksamheten startade i Malmö 1926, med fabriker i Trelleborg och Sösdala. Samarbete inleddes tidigt med Bruno Mathsson, ett av den svenska designvärldens absolut mest kända namn genom tiderna. Det är också mycket tack vare det samarbetet som man lyckats etablera Dux som ett kvalitetsmärke inom möbelbranschen. Än idag tillverkas några av Mathssons mest berömda möbler hos Dux.

Kompetens är lika med kvalitet
Vad kan egentligen vara viktigare än en god natts sömn? Det är tack vare den som vi människor orkar genomföra underverk. Det vet man på Dux, som utvecklar och tillverkar sängar av absolut högsta kvalitet och som har en lång historik som trendsättare just när det gäller sängar med ergonomiska fördelar och hög komfort.
Hundratusentals sängar har tillverkats i Sösdala under åren. Idag finns viss möbeltillverkning kvar på orten, liksom ett omfattande utbildningscenter och museum.
Redan för 30 år sedan flyttades all tillverkning av textilier till Porto i norra Portugal. Det var ett strategiskt drag för att garantera en fortsatt hög kvalitet i sängtillverkningen. Portugal hör inte till lågkostnadsländerna när det gäller sömnad, det var kompetensen man var ute efter.
– Porto är en gammal textilstad med mycket kunskap på området, samtidigt som kompetens inom sömnad blir allt svårare att hitta i Sverige. Vår sömnadsfabrik i Porto producerar bara för Dux, och vi har även öppnat en ny madrassfabrik där. Design och utveckling har vi kvar i Sösdala, berättar Henrik Ljung, koncernchef som tillhör fjärde generationen i familjeföretaget.

Når milstolpe med röststyrd säng
Fabriken i Sösdala är knappast overksam. Den har nyligen byggts ut med större lagerytor för att möta en större efterfrågan på den skandinaviska marknaden. Utvecklingsavdelningen expanderar också.
– Vi tror på vår etablering i Sösdala framåt. Vi har byggt upp en speciell Dux-anda här som fortfarande präglar orten. Vår utvecklingsavdelning här ser till att vi även framgent ska vara en globalt ledande sängtillverkare, säger Henrik Ljung.
Sösdala har blivit välkänt världen över som kvalitetssängarnas huvudstad, det uppmärksammades bland annat i Las Vegas där man lovordade Dux senaste tillskott – en smart säng med teknik som liknar den som används i smarta mobiltelefoner. Sängen är röststyrd och uppkopplad, precis som en surfplatta kan den användas för att söka information – utan att man behöver lämna sängen!
Dux sysselsätter ungefär 25 personer i Sösdala, en handfull i Malmö samt drygt 150 i Porto. Den röststyrda sängen är ytterligare en milstolpe i utvecklingen – Dux rustar för att passera många fler framöver. Och Sösdala förblir utvecklingens epicentrum.


Svensk Industri SNL 2019-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2019-1

Huvudtema: Svensk Industri
Industrins framtid avgörs i skolan

Om man inte tror på svensk industri så tror man inte heller på svensk levnadsstandard. Så inledde en mycket känd vd på ett stort teknikbolag vår intervju för ett par år sedan. Det ligger en kraft bakom orden som gör att man kommer ihåg dem och att tankarna förs till alla svenska industriföretag som har varit med och byggt upp globalt ledande verksamheter under åren.

Back to top