Luleå Basket vill bli en av Europas ledande damelitklubbar

Fem raka segrar borgar för fortsatta framgångar. Luleå Basket har tagit SM-guld fem år i rad och det verkar som att spelet kan vara avgjort även för denna säsong. Få andra lag, inom vilken lagsport som helst, kan visa en lika stark framförhållning som Luleå Basket. Målet är att bli en av Europas ledande damelitklubbar.

– Det är svårt för oss att inte ha SM-guld som mål, säger klubbdirektör Christer Sehlin inledningsvis. Luleå Basket har fem SM-silver och fem SM-guld med sig i mötet med Sveriges och så småningom även Europas elit.
– På Europanivå strävar vi efter att hamna i EWBL:s Final Four, de fyra sista lagen som gör upp om titeln. I fjol nådde vi nästan dit – och i år satsar vi ännu mer.
För Luleå Basket handlar det emellertid om så mycket mer än att vinna matcher. Det handlar om att influera och göra avtryck i idrottsvärlden. Det handlar om att ge individer möjligheten att göra karriär inom sporten, och inte minst om att föregå med gott exempel för barn och ungdomar.
– Vi satsar mycket på vår ungdomsverksamhet och samarbetar bland annat med Luleå basketcentrum, Basketgymnasiet och vårt lokala basketgymnasium här i Luleå. Det är en möjlighet för oss att både leta nya förmågor och att influera ungdomar att göra bra val för framtiden, säger Christer Sehlin.

Bygger framgång tillsammans
Att vinna SM-guld fem gånger i rad är högst ovanligt inom i stort sett alla lagidrotter. Enligt Christer Sehlin finns det en speciell vinnar-mentalitet hos Luleå Basket som ger kontinuitet i klubben. Flera av spelarna har varit med länge, och Luleå Baskets trupp är även till stor del uppbyggd av lokala förmågor.
Ett exempel är forwarden Allis Nyström, som är född och uppvuxen i Luleå. Hon spelar basket på heltid och är en av få som faktiskt har sporten som heltidsjobb med träning alla dagar i veckan. Idrott har alltid varit ett stort intresse för Allis, som började spela basket som 13-åring efter att ha lagt flera år på fotboll och innebandy.
– Basket är en intensiv sport med mycket rörelse och det var det jag fastnade för, säger Allis. Redan under min tid på basketgymnasiet bestämde jag mig för att satsa på en karriär inom sporten, och det har jag aldrig ångrat.
Nu är det åtta år sedan Allis började på elitnivå, och de personliga målen har förändrats med tiden.
– Under gymnasietiden var det mycket fokus på individuell utveckling – nu kombineras det med fokus på lagets utveckling och hur vi kan växa tillsammans, förklarar Allis vidare. Vi har vunnit fem år i rad just därför att vi är hårt sammansvetsade som grupp. Vi respekterar och stöttar varandra och bygger framgång tillsammans.

Fortsätter uppåt
På grund av en knäskada är säsongen förvisso över för Allis Nyström, men Luleå Basket fortsätter att sträva uppåt. Och att Allis kommer tillbaka råder det ingen tvekan om.
– Jag tycker hon har varit på en nivå som borde ha genererat henne en plats i det svenska landslaget. Nu kommer vi stötta Allis så mycket vi kan så hon kan göra en så bra rehabprocess som möjlighet och komma tillbaka till samma nivå igen, säger Christer Sehlin.
Luleå Basket vann årets Rosa match mot Mark (26 oktober 2018) och har fortsatt höga ambitioner för kommande matcher med bland andra Anna Barthold, Michaela Houser, Precious Hall och Elin Lomgren i spetsen.


Bilaga Luleå SNL 2019-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2019-1

Huvudtema: Bilaga Luleå
Mycket på gång i Luleå

Luleå rustar för offensiv tillväxt på alla fronter. Näringslivet utvecklas med fler nya företag och kan samtidigt redovisa mätbar tillväxt inom befintliga bolag. Byggnationen av nya bostäder, förskolor och affärslokaler har tagit fart med gott samarbete mellan offentliga och privata aktörer.

Back to top