Skolan som sätter människan i centrum – mitt i centrum

Victum Gymnasium är den lilla gymnasieskolan med ett strategiskt läge.
Den är nämligen placerad mitt i Helsingborg.
– Vi sätter människan i centrum – mitt i centrum, säger rektorn Annsophi Hamark.

Victum är ett familjeföretag som startade 1995 och består av Victum gymnasium i Helsingborg och Cultus Gymnasium i Uppsala. Dessutom erbjuder företaget vårdboende i Vejbystrand, Enköping och Uppsala, samt Hemservice och hushållsnära tjänster.
Victum Gymnasium som ligger mittemot Knutpunkten i centrala Helsingborg startade 2002 med 22 elever på Vård- och omsorgsprogrammet. Sedan dess har skolan utökat sina utbildningar och har idag 180 elever på tre olika program: Vård- och omsorgsprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet, samt Språkintroduktionsprogrammet för personer som inte varit i Sverige så länge.
– Under elevernas tre år på gymnasiet har vi förmånen att följa deras utveckling till ansvarstagande vuxna personer som lämnar gymnasiet med en entrébiljett till vuxenlivet, säger Annsophi Hamark som varit med sedan starten 2002 och förstås följt skolans utveckling på nära håll.
– Vi är fortfarande en liten skola där vi har satsat mycket på elevinflytande. Enligt SKL kommer det att behövas 233.000 medarbetare inom vård- och omsorgs alla yrkeskategorier till 2023. Är man duktig kan man gå ut från vår skola och få en anställning direkt. Båda våra nationella program, Barn- och fritidsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet ger behörighet till högskolan inom yrkesexamen (2500p), säger Annsophi Hamark.

Praktik utomlands
De som går på Vård- och omsorgsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet har 15 veckors praktik per läsår och i tvåan och trean finns det även möjlighet att söka sig utomlands för att göra sin praktik. Tidigare har eleverna fått åka till länder som Frankrike, Spanien, Polen, Rumänien, Turkiet, Grekland och Tanzania. I år har praktiken förlagts till Enniskillen i Nordirland och Ancona i Italien.,
– Det är spännande att se hur eleverna växer av att vara hemifrån ett tag med allt vad det innebär, säger Annsophi Hamark som delar rektorsjobbet på Victum Gymnasium med Hans Dahlin.
– För oss innebär detta arbete att vi får en fördjupad reflektion kring vårt samledarskap i växelverkan och växelbruk. Man kan också uttrycka det som så att ett samledarskap, där olika personligheter får lov att komplettera varandra, innebär att 1+1>2.

Vill jobba med människor
Linnea Danielsson går sitt första år på Vård- och omsorgsprogrammet. Hon valde Victum för att hon i framtiden vill jobba med människor
– Jag vill gärna kunna få jobb efter studenten. Sedan ska jag plugga vidare och man kan välja högskoleförberedande här, vilket är väldigt bra. Man har tillgång till att exempelvis kunna bli sjuksköterska eller någonting annat inom vården, säger hon.


Nordvästra Skåne SNL 2017-4 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-4

Huvudtema: Nordvästra Skåne
Familjen Helsingborg – en region i ständig utveckling

Vårt unika samarbete i nordvästra Skåne har en lång historia. I nuvarande form har samarbetet pågått i snart 30 år. Vårt samarbete bygger på att alla vinner – summan av delarna gör oss starkare. Precis som samarbetet i hela Skåne och Greater Copenhagen ger oss kraft att ta plats i större sammanhang. Nationellt och internationellt.

Back to top