Företagsam kommun under stark utveckling

Nora är sedan många år en uppstickare med ett näringsliv som präglas av stark utveckling. Det är något som kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson gläder sig åt tillsammans med kommunens entreprenörer och företagsledare.

I de återkommande mätningar som görs inom samtliga av Örebros kommuner så har antalet företagsamma entreprenörer ofta ökat procentuellt mest i Nora. Enligt Solveig Oscarsson bottnar en stor del av framgångarna i de olika plattformar som kommunen har byggt upp för att främja samverkan.
– Vi har nyligen startat upp ett näringslivsråd tillsammans med företagen i Nora där jag från kommunens sida ingår tillsammans med vår näringslivsutvecklare Klas Brynte. Vi satsar på detta för att knyta ihop företagens synpunkter kring utveckling med de resurser som vi har inom kommunen. Vi ska vara lyhörda och fungera som möjliggörare för fortsatt utveckling, förklarar Solveig Oscarsson.

Samverkan är en grundförutsättning
Föreningen Företagarnas ordförande i Nora, RosMarie Lundkvist, håller med om att det är oerhört viktigt med en gemensam dialog för att skapa förutsättningar inom näringslivet:
– Det finns så oerhört mycket att vinna på att samverka. Det är faktiskt en grundförutsättning för att kunna driva företag med framgång. Läget är viktigt, men med en bra dialog och samverkan kommer man ännu längre.
RosMarie driver även det egna företaget Sundhetsbolaget, som fokuserar på att skapa sunda företag med hjälp av en rad olika hälsorelaterade tjänster. Sundhetsbolaget började som en privat läkarmottagning, och verksamheten har sedermera kompletterats med företagshälsovård.
– Det finns väldigt goda förutsättningar för tillväxt i Nora. Kommunen underlättar för utveckling genom att hjälpa till med olika frågor, bland annat lokaler. Vi har fått tag på en fantastisk lokal med mycket utrymme för tillväxt, och vi hyr till och med ut kontorsplatser eftersom vi har så gott om utrymme, berättar RosMarie.

Småskalighet och framgång?
Nora är en bevarad och till och med prisbelönt trästad som vågar sticka ut hakan och visa att det går att kombinera småskalighet med framgång. Det kan entreprenören Fredrik Sandberg, som driver Leon. Sandberg Bosättningsaffär och tillhör femte generationen i företagarfamiljen Sandberg, vittna om.
– Butiken öppnade redan 1859, och det är samma genuina prägel som gäller än idag. Nora var en stad på framåtmarsch redan i mitten av 1800-talet, mycket med tanke på det då första normalspåriga järnvägsspåret från Nora till Örebro. På den tiden var det mycket hantverk i verksamheten, men idag är vi en renodlad butik för glas och porslin, olika husgeråd och liknande.
Fredrik berättar att man även har konstutställningar i butiken. Inriktningen varierar men ofta utgår man från ett nordiskt perspektiv, och gärna genom samarbete med välkända varumärken som Orrefors, Iittala och Kosta Boda.
– Nora lever upp under sommaren med en växande besöksnäring och vi brukar ha fullt upp då. Det känns också som att fler hemvändare gärna kommer hit och handlar. Nora ligger också centralt, mitt i Bergslagen, med ett stort upptagningsområde inom någon timme – naturligtvis betyder det väldigt mycket för oss och de utvecklingsmöjligheter vi ser framöver, säger Fredrik Sandberg.


Bilaga Örebro SNL 2017-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-2

Huvudtema: Bilaga Örebro
Stockholm-Oslo på under tre timmar ...

Jag har haft förmånen att vara landshövding i Örebro län i nästan två år. Någon kanske tror att det är en skön reträttpost, som att få några lugna år efter åtta års hektiskt statsrådsliv … Glöm det! Det här länet är glödhett ...

Back to top