Norrlands knutpunkt för tåg och flyg

Höga Kusten Airport bidrar till en hög tillgänglighet i regionen tack vare förbindelsen med Stockholm. Det har varit huvudfokus under de senaste 35 åren, och kommer att vara av högsta prioritet även för framtiden.

Att snabbt kunna ta sig till och från huvudstadsregionen är en grundläggande förutsättning för att näringslivet i Norrland ska kunna fortsätta växa. Från Kramfors finns en förbindelse via Höga Kusten Airport till Stockholm – Arlanda etablerad sedan drygt 30 år tillbaka, men det som är nytt nu är att tillgängligheten förstärks med ett antal åtgärder.

Möjliggörare för tillväxt
Tillgängligheten ökar med en ny strategi för flygtrafiken i Norrland. För Höga Kusten som tillväxtregion med Höga Kusten Airport i spetsen innebär det ett rejält lyft då Nextjet återupptagit linjen mellan Gällivare och Stockholm med mellanlandning i Kramfors. Linjen trafikeras numera även av ett flygplan modell större, med plats för 68 passagerare.
– Höga Kusten Airport ska vara en möjliggörare för tillväxt och tillsammans med Nextjet ser vi till att knyta ihop en stor del av Norrland med Stockholmsregionen. Från Arlanda nås dessutom ett stort antal destinationer över hela världen och det är vår uppgift att se till så att alla som bor och verkar i och omkring Höga Kusten kan dra nytta av det, säger Tomas Jansson, vd för Höga Kusten Airport.
Linjen mellan Kramfors och Gällivare kan medföra stora utvecklingsmöjligheter med fler affärsresenärer som strömmar igenom regionen. Det kan också förstärka relationer mellan regionerna. Satsningen andas framtidstro helt igenom.

Tåg- och flygtrafik i symbios
Höga Kusten Airport har goda förbindelser med tågtrafiken också. Via flygplatsens hemsida kan man boka gratis transfer till och från tågstationen.
– Det görs stora satsningar på att utveckla tågförbindelserna så att de bättre stämmer överens med flygets avgångar och ankomster. Här kan inte Höga Kusten Airport ta beslut för att ändra på tågtrafikens tidtabeller, men som samarbetspartner hoppas vi på att kunna påverka, säger Tomas Jansson.
Satsningarna är ett viktigt led i att vara Norrlands nav för tåg- och flygtrafik i symbios.

Vill utveckla charter
Parallellt pågår en upphandling kring charterverksamhet där Höga Kusten Airport satsar på att utveckla den som ett nytt affärsområde. Det skulle vara ett mycket attraktivt komplement till dagens reguljärtrafik.
– Undersökningar visar att man gärna reser från en lokal flygplats om det är möjligt, det gäller även charter. Eftersom vi fortfarande befinner oss mitt i förhandlingarna kan jag inte avslöja mer i dagsläget, men att vi söker utveckla charterverksamhet för framtiden är tydligt, avslutar Tomas Jansson med.


Bilaga Höga Kusten SNL 2017-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-2

Huvudtema: Bilaga Höga Kusten
Gemenskap lägger grunden i Höga Kusten

Gemenskap, upplevelser och tid tillsammans. Det är vad Höga Kusten vill leverera under ett besök. Våra besökare ska mötas av leende ögon, jordnära och genuina människor och inte minst värme – både i bemötandet och från sprakande lägereldar. Tillsammans med den unika naturen och de förutsättningar den ger för friluftsäventyr har vi ett otroligt starkt erbjudande, säger Peter Holmqvist som är vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Back to top