Mekanik och elsystem för krävande industrikunder

AQ Components och AQ Wirings verksamheter i Mjällom, i hjärtat av Höga Kusten, har utvecklats kraftigt med flera affärsområden sedan 1980-talet i Gerdins ägo.
Sedan oktober 2016 ingår de tidigare Gerdins-verksamheterna inom Components och Wiring i AQ Group, liksom de före detta Gerdins-enheterna i Sollefteå, Västerås och Starogard i Polen.

Företaget Gerdins Cutting Technology AB inom stansverktygsbranschen är kvar i familjeföretaget Gerdins ägo. Components och Wiringbolagen tar nu nästa steg in i den större AQ-familjen och kan erbjuda kunderna ett än större utbud av produkter och tjänster samt ökad konkurrenskraft i framtiden. Samtidigt fortsätter de enskilda bolagen att verka som småföretag, nischade och flexibla i sina verksamhetsgrenar, och i nära samarbete med kunderna.

Högteknologisk tillverkning
Bolagens inriktning är mekanikbaserade komponenter och system (AQ Components)
samt elsystem och kablage (AQ Wiring systems).
AQ Components levererar allt från små plåt- och mekanikdetaljer för användning i exempelvis handikappfordon och billyftar till större svetsade, sammansatta delsystem som ofta ingår i fordon av olika slag samt hypermoderna tågset.
Inom AQ Wiring tillverkas kablage, elpaneler och kompletta elsystem för en rad olika applikationer.
– Bland våra kunder finns många internationella marknadsledande tillverkare av fordon och utrustning till exempelvis tåg, försvar, skogs- och jordbruk, entreprenadmaskiner samt till elkraft och industrikunder, berättar Björn Gerdin, sälj- och marknadsansvarig på AQ Components. Han tillägger:
– Dagens verksamheter är högteknologiska med CNC- och robotiserade utrustningar, i kombination med vår största tillgång, vår kvalificerade personal, som har spetskompetens.

Stansverktyg och hålpipor för alla ickemetalliska material
Gerdins Cutting Technology, med ursprung från Gerdins AB som startade 1952, har gjort sig ett namn världen över som en marknadsledande leverantör av stansverktyg, hålpipor och stansfunktionslösningar.
När det gäller stansverktyg arbetar Gerdins i huvudsak på den nordiska och till viss del nordeuropeiska marknaden.
– Man kan säga att i princip alla förpackningar som vi tar i dagligen är utstansade – från mjölkpaket till blisterförpackningar för tabletter. Förpackningar för premiumvaror som parfymer och kosmetik är också utstansade, liksom hela inredningen i vilken personbil som helst. Därför är marknaden för stansverktyg näst intill oändlig, förklarar Magnus Östman, platschef på Gerdins Cutting Technology.
Sammanfattningsvis – alla produkter som har någon typ av form, som i alla de exempel Magnus Östman belyser, är utstansade. En sådan marknad är naturligtvis lockande även för andra aktörer, och Gerdins har därför många kollegor i branschen. På frågan om varför man ska välja Gerdins som leverantör och samarbetspartner svarar Magnus:
– Marknaden är starkt präglad av att man vill samarbeta så lokalt som möjligt. Kartongindustrin arbetar med så kallad rebranding, eller ompaketering lokalt, för alla möjliga produkter. Här kan vi konkurrera starkt med våra värden som baseras på trygghet och pålitlighet.
Samma tankesätt gäller även inom affärsområdet hålpipor – med den stora skillnaden att marknaden är global. Precis som namnet antyder så används hålpipor för att göra hål i material, ofta tyg eller läder.
– Gerdins är ett välkänt varumärke inom läderindustrin globalt eftersom våra hålpipor håller mycket hög kvalitet och därför håller för stora serier. När man använder hålpipor av sämre kvalitet finns det stora risker att håltagningen blir fel, vilket naturligtvis är väldigt kostsamt för kunden. Vi kan garantera en lång livslängd på våra hålpipor, konstaterar Magnus Östman.

Samarbete ger försprång
Kvalitet, effektivitet, engagemang och trygghet genomsyrar all verksamhet inom såväl AQ Components och AQ Wiring systems som inom Gerdins Cutting Technology. Företagen är också en del av det lokala nätverket Höga Kusten Industrigrupp.
– Samarbetet ger ett försprång när det gäller kompetensutveckling och rekryteringar inom alla enheter och då är det bra att vi kan bolla idéer inom industrigruppen, säger Magnus Östman.
– Sammanfattningsvis består Mjällomsbolagen av en skara verksamheter och bolag som vuxit fram och utvecklats kraftigt ur Gerdins mekaniska och smedja från 1952 fram till idag. Utvecklingsresan fortsätter och det ser positiv ut inför framtiden, avslutar Björn Gerdin.


Bilaga Höga Kusten SNL 2017-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-2

Huvudtema: Bilaga Höga Kusten
Gemenskap lägger grunden i Höga Kusten

Gemenskap, upplevelser och tid tillsammans. Det är vad Höga Kusten vill leverera under ett besök. Våra besökare ska mötas av leende ögon, jordnära och genuina människor och inte minst värme – både i bemötandet och från sprakande lägereldar. Tillsammans med den unika naturen och de förutsättningar den ger för friluftsäventyr har vi ett otroligt starkt erbjudande, säger Peter Holmqvist som är vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Back to top