Bussbolag med anor har breddat verksamheten

VS & Perssons Bussar AB i Valbo kör linjetrafik, skolresor, arrangerar paketresor och driver resebyråverksamhet.
Här erbjuds allt från traditionella bussresor till de populära SPA-resorna till Estland.

Busshistorien går tillbaka till 1925 då Albin Nyberg startade Valbo Omnibus AB. Ett av kriterierna för att åka buss på den tiden var att man inte hade några tider att passa.
Sedan dess har företaget utvecklats i olika bolag och 2008 köptes företaget upp av Björks buss som numera ingår i koncernen Björks och Byberg. Det nya företagsnamnet blev VS & Perssons Bussar AB.
Företaget som är verksamt i Gästrikland och Hälsingland har 350 anställda och 140 fordon som körs på det fossilfria bränslet HVO. Omsättningen ligger på cirka 250 miljoner kronor om året.
VS & Perssons Bussar kör skoltrafik och linjetrafik men har även en Expresslinje från Gävle till Stockholm med fem turer per dag och en linje från Falun till Stockholm med en tur per dag. Två gånger om dagen går bussar till Eckerölinjens färjor för vidare transport till Åland.

Spännande resmål
VS & Perssons Bussar har avtal med elitidrottsklubbar som Sandvikens AIK och Gefle IF, och man arrangerar paketresor till Europa och idrotts/teaterresor till Stockholm. Även Hurtigruten är en populär resa med VS & Perssons Bussar. Företaget skräddarsyr också resor åt bland annat idrottsföreningar och företag.
– Linjetrafiken är en stor del av vår verksamhet och där har vi totalt 90 fordon att tillgå. Beställnings och resedelen är dock det som är mest lönsamt för oss. Vi jobbar på att ta fler marknadsandelar där, berättar Ingemar Strandberg, försäljningschef på VS & Perssons Bussar.
Strandbergs kollega Ola Gunnarsson fyller i:
– Våra medicinska SPA-resor till Pärnu i Estland är väldigt populära. Vi brukar ha 1.000 personer med resorna varje år och många känner sig mycket bättre när dom varit där. Vi hade en kund med postpolio som berättade att han hade kastat käppen efter halva vistelsen…

Lokal prägel
VS & Perssons Bussar ingår i den stora koncernen Björks och Byberg som är Sveriges största privatägda bussbolag. Åtta olika bolag från Finspång i söder till Gällivare i norr finns representerade och koncernen sysselsätter totalt 1.700 personer.
– Samtidigt är det viktigt för oss att sätta en lokal prägel här i Gävle-Dala och bevara vårt företagsnamn, säger Ingemar Strandberg.
I takt med att de traditionella bussresorna är på väg att tappa fotfäste i konkurrensen så har VS & Perssons breddat sin verksamhet. Just nu tittar man på att arrangera en resa till Island med flyg och sedan buss som hämtar på destinationen.
– Egentligen kan vi göra vad som helst, säger Ola Gunnarsson och Ingemar Strandberg.


Svensk Industri & Tillväxt SNL 2017-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-1

Huvudtema: Svensk Industri & Tillväxt
Smart industri inte en grundlös önskedröm

Att Sverige fortfarande är en industrination att räkna med i en allt tuffare global konkurrens råder det ingen tvekan om. Speciellt inte när nästan 80 procent av svensk varuexport kan kopplas till industriföretag.

Back to top