Kristinegymnasiet utbildar framtidens stjärnor

Det talas allt oftare om att den moderna gymnasieskolan bör ha en stark koppling till näringslivet med skarpa entreprenöriella inslag. Där träffar Kristinegymnasiet mitt i prick – här utbildas nämligen framtidens stjärnor inom yrkesroller som gör skillnad i samhället.

Kristinegymnasiet utbildar för många olika yrkesval. På skolan möts framtidens undersköterskor, entreprenörer, kockar, ekonomer, poliser, barnskötare, personliga tränare, frisörer, samhällsplanerare, språkvetare, reseledare och guider, för att nämna några. Det finns säkert minst lika många kategorier till, och styrkan är just mångfalden av olika intressen och kunskaper som möts i skolan.
– Vi har en kultur på skolan som genomsyras av samverkan. Vi har en hög trivsel och jag tror att den har mycket att göra med att man känner sig sedd – men också att vi har satsat på fina studiemiljöer med ljusa lokaler och högt i tak. Vi har riktigt bra koncept att förvalta och ser fram emot att få göra det tillsammans med våra lärare och elever, säger rektor Lisa Färlin.
Kristinegymnasiet har ett gott rykte i regionen och har därför lyckats ta tillbaka en stor del av marknaden, det vill säga fler elever söker sig till den kommunala gymnasieskolan. Lisa Färlin menar att det kan bero på att skolan har ett intensivt kvalitetsarbete, en stabil lärarkår med behöriga lärare och inte minst fina lärmiljöer. Skolan har precis färdigställt ett nytt bibliotek i två våningar.

Alla program kan ge högskolebehörighet
Kristinegymnasiet sätter stort värde på öppna miljöer som gynnar samverkan. Det är inte bara intern samverkan som lyfter skolan, det är minst lika viktigt att länka arm med näringslivet. Det gör Kristinegymnasiet på flera sätt, bland annat genom att eleverna får driva UF-företag, men även genom att ta vara på alla möjligheter som finns med praktik och projekt tillsammans med företag i regionen.
Inom yrkesförberedande program, som på Kristinegymnasiet omfattar Barn- och fritidsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet, Hotell- och turismprogrammet, Hantverksprogrammet Frisör samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet, erbjuds alltid minst 15 veckors praktik. Under den tiden knyter eleverna ofta kontakter som får en stor betydelse för det framtida yrkeslivet.
De studieförberedande programmen på skolan, Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet, är bland de mest sökta i regionen. Det kan bero på att man vill trygga sin högskolebehörighet, men Lisa Färlin påminner att alla program på Kristinegymnasiet kan göras högskoleförberedande med speciella tillval. Det öppnar fler möjligheter för elever som gärna vill kombinera sitt intresse med möjligheten att läsa vidare.

Elever slår världsrekord
Idag går cirka 650 elever på skolans åtta nationella program. Kristinegymnasiet erbjuder tillsammans med den andra kommunala gymnasieskolan i Falun, Lugnetgymnasiet, även en Riksidrottsutbildning inom friidrott, samt nationella och lokala idrottsutbildningar.
– Många av våra elever når landslaget på någon nivå och får kämpa mot eliten i internationella tävlingar och mästerskap. Alla elever kan, oavsett val av gymnasieprogram, utföra sin idrott på schemalagd tid, informerar Lisa Färlin.
Kristinegymnasiet säger sig utbilda framtidens stjärnor och det verkar som att det är ett löfte som infrias gång på gång.


Dalarna SNL 2017-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-1

Huvudtema: Dalarna
Vi är bättre tillsammans ...

Utvecklingsbolaget Falun Borlänge-regionen AB bildades 2003 och ägs av Falu-, Borlänge-, Gagnefs-, Ludvika-, Smedjebackens- och Säters kommun. Bolagets huvuduppdrag är näringslivsutveckling, marknadskommunikation och kommunsamverkan.

Back to top