Samhällsutvecklingen förutsätter tillgång till rätt utrustning

När det gäller berg- och jordborrning samt avancerad demolering av berg och sten är det få som har lika lång erfarenhet som Lifa i Falun. Som väletablerad återförsäljare står företaget för en mycket gedigen kunskap kring i stort sett alla maskiner samt kompletterande utrustning som finns på marknaden för stora borrprojekt.

Lifa marknadsför och säljer borrkronor, borrstål, borriggar, hydrauliska borrmaskiner och annan demoleringsutrustning från några av världens främsta tillverkare. Den största marknadsandelen står verksamhet ovan jord för, det vill säga bergarbeten i stort samt ovanjordsborrningar för vatten och energi. Det finns dock en kompletterande del inom gruvindustrin där man har börjat ta fler marknadsandelar och som ger en stor tillväxtpotential.

Bråda tider framöver
Det är egentligen inte så konstigt att marknaden för berg- och jordborrning växer. Det ska byggas mycket nya verksamhetslokaler och bostäder i Sverige – och för att inte tala om all ny infrastruktur som krävs kring det – och då behövs omfattande borr- och grundläggningsentreprenader. Det innebär bråda tider för Lifa, som ska förse marknaden med rätt utrustning.
– Vi ser fram emot fortsatt tillväxt framöver då vi räknar med att via våra kunder få vara en del av många av de större byggprojekten i landet. Vi kan kalla oss samhällsbyggare eftersom vi servar våra kunder inom bygg- och anläggningsbranschen med rätt utrustning för att kunna driva en utveckling som Sverige behöver, säger Mari Johansson, vice vd på Lifa.
I hållbarhetens tecken blir det också allt större krav på hållbara energikällor där bergvärme är ett mycket bra alternativ. Tekniken är förvisso inte ny, men det verkar råda en större medvetenhet kring fördelarna med att borra efter energi i jord och berg. Däremot blir processen allt mer effektiv och förfinad med nya maskiner, högre säkerhetskrav och högre miljökrav. Inom gruvindustrin är självgående borriggar är inte heller något nytt. Idag är det vanligt att en operatör kan kontrollera flera borriggar på distans, något som visar på hur avancerad dagens teknik är.

Teknisk expertis och god service
När Lifa etablerades 1994 av Per-Erik Lindström, som fortfarande äger företaget, var det under en utvecklingsperiod med mycket nya infrastrukturella projekt runtom i landet. Nu pågår en liknande utveckling med mycket nya byggprojekt på gång.
Stockholmsregionen och Mälardalen är naturligtvis fortfarande heta områden med tanke på all utveckling som sker i dessa regioner, men nya projekt är på gång över i stort sett hela Sverige och därför finns det också mycket goda utvecklingsmöjligheter för Lifa nationellt.
Dessutom vill Lifa vara med och driva den tekniska utvecklingen inom borrning och demolering, framförallt med större säkerhetsperspektiv och effektivare processer.
– Vi är på många sätt med och leder utvecklingen genom att erbjuda marknaden den senaste tekniken från globalt kända varumärken som Robit, Rammer, Driconeq, Drillco, BBURG och Padley & Venables. Vi förmedlar den kvalitet och den kunskap som dessa tillverkare står för, bekräftar Mari Johansson, och fortsätter:
– Vi konkurrerar med god service och en garanti mot våra kunder – vi håller en hög tillgänglighet med god kvalitet på våra produkter och är på plats om något skulle hända. Vi arbetar för att våra kunder ska ha så god lönsamhet som möjligt med minimala driftsstopp. Därför har vi mycket utrustning på lager på flera platser i landet som vi snabbt kan leverera vid behov.
Lifa ska även fortsättningsvis vara en kunskapsdriven partner för företag inom bygg- och anläggning, med fokus på hållbarhet och teknik, kvalitet samt inte minst en hög servicenivå.


Dalarna SNL 2017-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-1

Huvudtema: Dalarna
Vi är bättre tillsammans ...

Utvecklingsbolaget Falun Borlänge-regionen AB bildades 2003 och ägs av Falu-, Borlänge-, Gagnefs-, Ludvika-, Smedjebackens- och Säters kommun. Bolagets huvuduppdrag är näringslivsutveckling, marknadskommunikation och kommunsamverkan.

Back to top