Miljönären – ett modernt ytskiktsföretag med brett kunnande

Miljönären som startade 1950 har utvecklats från ett traditionellt måleri till ett modernt ytskiktsföretag son verkar i Dalarna, Värmland och Örebro.
– Vi är så mycket mer än bara ett måleri, säger vd:n Andreas Söderkvist.

Med ytskikt menas att Miljönären, i samband med nybyggnation eller renovering, erbjuder tjänster som omfattar alla ytor från golv till tak – inom och utomhus. Miljönärens kunder finns bland bostadsrättsföreningar, fastighetsägare, byggföretag, offentliga bostadsbolag, förvaltningar, inom industrin och även bland privatpersoner.
– Vi jobbar mycket med golv, kakel och klinker, men även med traditionellt måleri. Vi har en mängd specialistkompetenser inom olika områden. Det kan vara fönsterrenovering, plåtmålning, brandskydd, renovering av fasader och kulturmåleri, berättar Andreas Söderkvist.
Han fortsätter:
– Vi kallar oss för ytskiktsföretag lite för att få bort den gamla stämpeln att vi enbart skulle vara ett måleri.

Tog över 2005
Miljönärens avdelningar finns i Borlänge, Falun, Mora, Ludvika, Avesta, Rättvik, Karlstad, Örebro och Kristinehamn. Huvudkontoret ligger i Borlänge. Idag jobbar 190 personer i företaget.
När Olle Lindfeldt startade företaget 1950 var det frågan om ett traditionellt måleri utan dagens breda verksamhetsområden. Lindfeldt drog sig tillbaka 1976 och fyra år senare fick företaget sitt nuvarande namn – Miljönären.
Andreas Söderkvist kom in företaget redan 1993 och har sett hur Miljönären utvecklats till dagens moderna ytskiktsföretag, 2005 gick han och kollegan Klas Hedlund in och köpte bolaget och har sedan dess utvecklat verksamheten ytterligare.
– Det var ett jättestort steg att ta över hela bolaget, men jag tycker det gått bra. Vi har tagit marknadsandelar och etablerat oss på helt nya marknader, säger Andreas Söderkvist och tillägger:
– Vi har varit duktiga på att marknadsföra oss. Vi ligger i framkant när det gäller att testa ny teknik, hantering av IT-frågor och att synas i sociala medier. Även ROT-avdraget har varit till hjälp för oss.

Satsar på franschising
Miljönären har även startat en franchiseverksamhet. Inom fem år är målsättningen att ha 20 företag anslutna till ett franchise-koncept i Miljönärens regi. Franchise är ett koncept som främst varit förknippat med handel- och restaurangbranschen, men som nu växer kraftigt inom alla branscher.
– Vi håller som bäst på med en utformning av avtalen samtidigt som vi upprättar en supportorganisation. Vår förhoppning är att hitta många duktiga och drivna entreprenörer som med hjälp av stöd i administration, marknadsföring och affärsmässighet ska utvecklas till framgångsrika företagare, säger Söderkvist.


Dalarna SNL 2017-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-1

Huvudtema: Dalarna
Vi är bättre tillsammans ...

Utvecklingsbolaget Falun Borlänge-regionen AB bildades 2003 och ägs av Falu-, Borlänge-, Gagnefs-, Ludvika-, Smedjebackens- och Säters kommun. Bolagets huvuduppdrag är näringslivsutveckling, marknadskommunikation och kommunsamverkan.

Back to top