Donsö Shipping Meet sätter svensk sjöfart på kartan

Donsö Shipping Meet (DSM) är Sveriges största event inom shippingbranschen och när internationella besökare samlas på den lilla ön i Göteborgs södra skärgård så står svensk sjöfart i fokus. Nästa gång det är dags är 5-6 september 2017.

2009 hölls Donsö Shipping Meet för första gången och det betyder att man nästa år firar jubileum. Då blir det femte gången som eventet äger rum. Under årens lopp har mässan stadigt växt. 2015 hade man 160 utställande företag, 60 rederier och omkring 1 000 besökare från 24 länder.
– Till nästa år höjer vi ribban ytterligare och målet är minst 1 200 besökare, 180 utställare och 100 rederier, berättar Ann-Sofie Ankarcrona som är projektledare och ska ta DSM från start till mål.
I första hand vänder sig mässan till rederier och utställare som är olika leverantörer till shippingbranschen. Jämfört med andra shippingevent i världen är Donsö Shipping Meet en liten mässa och det har sina fördelar när det gäller möjligheterna att nätverka, mötas och göra affärer.
– Det finns en helt annan närhet på Donsö än på de stora mässorna ute i Europa och det som gör den helt unik är att på Donsö gör man affärer på plats.

Unika möjligheter att nätverka
Donsö Shipping Meet pågår under två dagar och eventet är uppdelat i fyra delar; seminarier, utställning, speedmeetings och en stor bankett i hamnen den första kvällen. Speedmeetings är förbokade möten mellan rederier och utställare.
– Speedmeetings spelar en viktig roll för möjligheten att nätverka och göra affärer. Förra gången hölls hela 1 637 speedmeetings. Möten bokas vid registrering och bokar man före 1 april så är man garanterad möten. Det finns förstås möjlighet till spontana träffar under mässan men här har man bokade och inplanerade möten.
Varje mässa har ett tema och för 2017 är det Entreprenörskap och sjöfartens framtid.
– Vi kommer bland annat att ha ett framtidsseminarium med fokus på sjöfartens framtida utmaningar, inte minst när det gäller miljön.
Inför nästa år utlovas också en del överraskningar.
– Vi kommer att ha flera spännande seminarier och vi planerar även för att kunna presentera en mycket speciell gäst till öppningsceremonin. Vi kommer även ha en spännande gäst på banketten så jag rekommenderar alla att håll utkik på vår hemsida (http://donsoshippingmeet.com)
Engagemanget för eventet är stort bland alla samarbetspartners och bland de boende på Donsö. Nu kan DSM betala tillbaka till öborna. 2010 bildades en fond för att säkra att överskottet från eventet går tillbaka till ön. Tanken är att stötta barn, ungdomar och äldre på Donsö.


Transport & Logistik SNL 2016-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-5

Huvudtema: Transport & Logistik
Sverige ledande i miljöfrämjande utveckling

Nya stambanor för höghastighetståg är en viktig satsning för att knyta ihop Sverige. Det är inte minst ett sätt att bygga större arbetsmarknadsregioner vilket för övrigt är nödvändigt för att framtidssäkra kompetensförsörjningen över hela landet.

Back to top