Truckförarutbildning med språkstöd – ett lyft för Kanalskolan

I januari 2016 startade Kanalskolan i Töreboda sin truckförarutbildning med språkstöd.
Fyra av sex har redan fått jobb efter examen.
– Det är glädjande att se. Språket är ju annars något som sätter käppar i hjulet för många, säger studie och yrkesvägledaren Berit Björk.

Den över 20-åriga gymnasieskolan Kanalskolan i Töreboda, har även en stor andel vuxenutbildningar. En av tankarna är att lågutbildade ska få chansen att hitta en utbildning som i förlängningen kan leda till ett jobb.
– Det är viktigt att vi fångar upp människorna som har det svårt att hitta ut på arbetsmarknaden. Att kunna erbjuda språkstöd är en viktig del i det hela, säger Berit Björk.

Fyra av sex fick jobb
Truckförarutbildningen med språkstöd startade i januari och där fick fyra av sex deltagare jobb efter en utbildning som varar i fyra till sex veckor. Utbildningen blev en succé och just nu går nio personer på nästa utbildning.
Kanalskolan har många andra utbildningar också. Det finns ettåriga yrkesutbildningar inom exempelvis hotell, turist, restaurangkök, storkök, servering, bageri och konditori.
Kanalskolan är även certifierad att validera eleverna enligt en valideringsmodell som är godkänd av hotell-och restaurangbranschens gemensamma yrkesnämnd, UHR, och deras utbildade yrkesbedömare.

Hittar vettig sysselsättning
Berit Björk, som är yrkes och studievägledare på Kanalskolan, sitter också i styrelsen för projektet DUA (Delegationen för unga till arbete) och som lokalt är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Kanalskolan och Töreboda kommun.
Projektet som startades av regeringen handlar om att sysselsätta ungdomar som går hemma och av 119 som startade i projektet i höstas är bara 38 kvar. Resten har fått hjälp att hitta utbildningar, praktikplatser eller jobb.
– Det är verkligen roligt att se att så många har hittat något vettigt att göra. Många är också väldigt taggade och vill göra något annat än att gå hemma, säger Berit Björk.


Skaraborg SNL 2016-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-3

Huvudtema: Skaraborg
Skaraborg är redo för framtiden

Som politiker är jag glad och stolt över att vara verksam just i Skaraborg. Här finns framåtanda, engagemang och en vilja att utvecklas. Här finns också en vilja att samarbeta och en tro på att saker blir bäst om man gör dem tillsammans, vilket också är min egen starka övertygelse ...

Back to top