Brandman – ett yrke att satsa på

Att arbeta som brandman innebär en varierande vardag med allt från utryckningar till förebyggande arbete. Räddningstjänsten är på väg in i en generationsväxling och behovet av utbildade brandmän är extra stort. Räddningstjänsten Östra Skaraborg satsar på att rekrytera både heltids- och deltidsbrandmän.

Räddningstjänsten Östra Skaraborg täcker kommunerna Skövde, Mariestad, Tibro, Töreboda, Hjo, Karlsborg och Gullspång. I Skövde och Mariestad finns heltidsstationer, i övriga är det deltidsstationer.

– Vi har alltid behov av kunnig personal. Tidigare har vi varit lite bortskämda med att många sökt sig till brandmannajobbet. Så ser det inte ut nu och jag tror att det är en kombination av att vi inte varit så bra på att marknadsföra oss och att vi står inför en generationsväxling, säger Rickard Johansson, chef för Räddningstjänsten Östra Skaraborg.
– Det har även blivit tuffare att rekrytera deltidsbrandmän eftersom det är svårt för många att kunna kombinera boende och arbete på samma ort. För deltidsbrandmän är inställelsetiden fem minuter från larm till att uppgiften ska påbörjas och det fungerar inte om man arbetar och bor på olika orter.
Brandmannayrket är omväxlande. Det handlar om att rycka ut och hjälpa till vid olyckor och tillbud men också om att arbeta förebyggande. För att bli brandman krävs en tvåårig eftergymnasial utbildning som finns i Revinge och Sandö. Utbildningen kan även genomföras på distans.
En heltidsbrandman är anställd av räddningstjänsten medan en deltidsbrandman har sin huvudsakliga anställning hos en annan arbetsgivare. Som deltidsbrandman har man beredskap en vecka per månad och ska då vara tillgänglig dygnet runt. Det företag som har en anställd deltidsbrandman kan dra nytta av dennes kompetens när det gäller det systematiska brandskyddsarbetet.
Rickard Johansson uppmanar företag som är intresserade att anställa deltidsbrandmän att höra av sig till den lokala räddningstjänsten.
– De som blir deltidsbrandmän har en god förmåga att lösa problem och arbeta i grupp och de brukar se det som en möjlighet att ställa upp och göra en insats för samhället man bor i.


Skaraborg SNL 2016-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-3

Huvudtema: Skaraborg
Skaraborg är redo för framtiden

Som politiker är jag glad och stolt över att vara verksam just i Skaraborg. Här finns framåtanda, engagemang och en vilja att utvecklas. Här finns också en vilja att samarbeta och en tro på att saker blir bäst om man gör dem tillsammans, vilket också är min egen starka övertygelse ...

Back to top