Historiska äventyr möter oöverträffade naturupplevelser

Karlsborg är en lyckligt lottad kommun med sitt fantastiska läge som lockar både åretruntboende och sommargäster. Kommunen är omgiven av vatten och bjuder dessutom på en mångfald av andra naturupplevelser, inte minst i anknytning till Tivedens trolska skogar. Världskända Karlsborgs fästning ger också platsen en unik prägel.

Militära övningar varvas med upplevelser och äventyr som är öppna för allmänheten i en av Sveriges yngsta fästningar, färdigställd så sent som 1909. Gammal som ung kan få uppleva äventyrsbaserade turer i fästningen med dataspelsinspirerade skådespel som arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet. Det fiktiva äventyret går ut på att leta efter den försvunna guldreserven och spelar därmed smart på Karlsborgs historik.
Efter att ha utforskat det 117 fotbollsplaner stora fästningsområdet kan den äventyrslystne räkna med ännu fler upplevelser i anslutning till Tivedens Nationalpark. Milslånga vandringsleder genom orörd natur borde trigga även den mest bevandrade upptäckarens intresse. Eller varför inte ta en tur i Forsviks bevarade brukssamhälle med tydlig prägel från förr? Här finns både båtvarv och smedja bevarad med hantverk från svunna tider. Ett populärt inslag är hjulångaren Eric Nordevall II som bjuder på turer under sommarhalvåret, liksom ett nyskapat evenemangsstråk med ett rikt utbud av sommarkonserter och andra arrangemang.

Ett vattenparadis
För den som älskar vatten är Karlsborg ett paradis. Kommunen är omgiven av vatten med Bottensjön i väst och Vättern i öst. Dessutom finns ett stort antal vattendrag och mindre sjöar spridda över hela kommunen. Det i kombination med Göta Kanals närvaro gör Karlsborg till en av landets mest vattenrika platser.
– Fantastiska fiskelägen, långgrunda stränder och en skärgård med Medelhavskänsla är oslagbara värden för Karlsborg. Vi vidareförädlar det fina vi har genom att utveckla fler evenemang i anknytning till vattnet. Bland annat så har vi allsång vid gästhamnen varje fredag i juli och under åren har många kända artister gästat oss, informerar turistchefen Jarl Karlsson.
Besöksnäringen är en av Karlsborgs viktigaste näringar med tanke på att kommunens invånarantal nära fördubblas under sommaren. Jarl Karlsson är övertygad om att det går att utveckla ännu fler upplevelser baserat på saker som redan finns i kommunen och ser fram emot att få driva det arbetet vidare.


Skaraborg SNL 2016-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-3

Huvudtema: Skaraborg
Skaraborg är redo för framtiden

Som politiker är jag glad och stolt över att vara verksam just i Skaraborg. Här finns framåtanda, engagemang och en vilja att utvecklas. Här finns också en vilja att samarbeta och en tro på att saker blir bäst om man gör dem tillsammans, vilket också är min egen starka övertygelse ...

Back to top