Brodit har monteringslösningar i världsklass

Det började i liten skala i mitten av 1980-talet.
Idag är Brodit AB i Karlsborg en stark aktör inom sin bransch med export till ett 30-tal länder.
– Att vara snabba, ha hög kvalitet och vara flexibla är nyckelorden, då många av våra importörer jobbar som vår förlängda arm och då måste man vara lyhörd. Där ligger vår styrka, säger vd:n Ebbe Johansson.

Företaget är sedan flera år både kvalitet och miljöcertifierat. Brodit AB har specialiserat sig på att utveckla och tillverka produkter och monteringslösningar för telefoner, handdatorer och olika skärmar med mera som ska monteras i alla typer av fordon. Brodit startade 1983 och har idag cirka 110 anställda. Kunderna finns inom bil- och telefackhandeln, men också mer och mer inom den tunga transportbranschen med lagerhantering och logistik på en allt mer global marknad.
Starten av Brodit tar sin början i juni 1983. Taxichauffören Ebbe Johansson hade köpt sin första mobiltelefon, han satt i sin bil och funderade på var han skulle göra av luren.

Egen konstruktion
Efter arbetspasset åkte Ebbe hem till sitt garage och konstruerade en hållare som han fäste på instrumentbrädan. Luren hamnade inom bekvämt räckhåll utan att vara i vägen och den satt stadigt på plats utan att ha skadat instrumentbrädan. Den första ProClipen var född.
Sedan dess har det tagits fram flera tusen olika modeller av lösningar för i stort sett alla världens bilar. De enkla monteringarna är en ledstjärna, den andra är att slippa borra eller på annat sätt förstöra inredningen i bilen.
Idag används ProClip bland annat för att fästa mobiltelefon, handsfreeutrustning, GPS, multimedia, handdator, alla slags skärmar med mera i bilar, lastbilar och truckar och är alltjämt grunden i sortimentet och företaget.
För några år sedan satsade Brodit på att börja bygga upp en ny metallbearbetningsavdelning med Nacamura och Fanuc maskiner, för att kunna tillverka en ny serie kraftiga "pedistaler" egentligen på efterfrågan från en stor kund som inte kunde hitta vad han sökte på marknaden, och idag har både sortiment och användningsområdet utökats rejält och det har visat sig vara fler användningsområden för kraftiga grejer som skall tåla mer eller mindre allt.

Kombination
På det viset kan de också kombinera plast och metall för att erbjuda en helhetslösning och även Specialanpassningar för sina kunder, där även elektronik kan ingå. Företaget är sedan många år delägare i RS elektronik i Hjo, vilket är en stor tillgång, för båda företagen.
– Utanför Sverige finns våra större kunder i hela Europa och USA bland annat, och där vi har haft många spännande projekt de senaste åren, till exempel Royal Mail i England och ett stort sopbilsföretag i USA som har över 20.000 fordon, berättar Ebbe Johansson.
Framtagningsprocessen är A och O i verksamheten. Det gäller att hela tiden ligga i framkant och vara med när nya bilmodeller, telefonmodeller och handdatorer med mera utvecklas. Allt för att kunna möta sina kunders behov.
– Under hösten 2015 gick vår produktion i taket, speciellt på maskinsidan och det fanns inte mer timmar att tillgå, vilket vi förstås är fantastiskt glada för, men lite riskabelt, så vi satte igång och se på möjliga lösningar och kom fram till att vi behöver mer yta på flera avdelningar, så planeringen på ett utbygge tog fart och vi hoppas nu det skall vara inflyttningsklart till årsskiftet, vilket ger Brodit en total yta på över 8.000 kvadratmeter.
Brodit genomgår just nu ett generationsskifte. Ebbe Johansson, som fortfarande är aktiv, jobbar främst med USA-marknaden och dess projekt inom företaget men har börjat trappa ned lite.
Göran André och Niclas Settergren kommer att driva företaget i samma anda, men ser också nya möjligheter, med mer yta och bra medarbetare ser de med tillförsikt på framtiden.
– Både Göran och Niclas tillhör "familjen " och har levt med Brodit-andan sedan många år, vilket bådar gott för framtiden , det känns också bra att företaget blir kvar i Karlsborg och inte försvinner bort konstaterar Ebbe.


Skaraborg SNL 2016-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-3

Huvudtema: Skaraborg
Skaraborg är redo för framtiden

Som politiker är jag glad och stolt över att vara verksam just i Skaraborg. Här finns framåtanda, engagemang och en vilja att utvecklas. Här finns också en vilja att samarbeta och en tro på att saker blir bäst om man gör dem tillsammans, vilket också är min egen starka övertygelse ...

Back to top