Fintechbolaget som tar över miljardmarknaden

Banker i allmänhet och fondbolag i synnerhet tjänar alldeles för mycket pengar. Detta menar det snabbväxande fintechbolaget Sigmastocks, som går hårt mot klassisk finans.

Via Sigmastocks kan man förvalta sitt kapital för en bråkdel av fondernas kostnader tack vare digitalisering, matematik och stora datamängder.
– Fondmarknaden har ingen framtid, inleder Nanna Stranne, som tillsammans med Mai Thai startade bolaget för snart två år sedan.
Den internationella fintechvågen är inte skonsam. Nytänkande startups tar över allt från lån till ekonomisk planering. Framtida samhällsproblem såsom den åldrande befolkningen och höjda kostnader för miljöpåverkan ökar trycket på privat sparande.
– Förr var tilltron till bankerna väldigt hög. Nu avlöser skandalerna varandra samtidigt som vinstmarginalerna skjuter i höjden. Ska du skänka bort dina pengar kan du hitta värdigare mottagare än storbankerna, säger Mai. Allt för många har förlorat stora summor pengar på detta sätt redan, poängterar hon.

Alternativ till klassiskt fondsparande
Sigmastocks samarbetar med Avanza och Nordnet och skapar ett alternativ till klassiskt fondsparande. På deras hemsida kan kunden enkelt skapa och börja spara i en aktieportfölj, grundad på matematisk och finansiell forskning.
– Vi mäter och utvärderar marknaden dagligen, säger Mai. På detta sätt kan vi undvika känslor och intuition. Fondförvaltare tror sig möjligen kunna känna av marknaden, men att en fond på detta sätt ska kunna skapa en överavkastning gentemot sitt jämförelseindex har bevisats omöjligt av många framstående forskare. Avgifterna är helt enkelt alldeles för höga.
– Hos Sigmastocks behöver du inte vara speciellt aktiv, fortsätter Nanna. Med några klick kommer du igång med dina investeringar och kan även månadsspara i portföljen. En gång per år får du hjälp med att fördela om en del av innehavet. Kunden har alltid full kontroll på handeln, som oftast går via internetmäklarna, då de slår storbankernas priser för aktiehandel med hästlängder.

Vem bör använda Sigmastocks?
– Alla som idag sitter kvar med dyra fonder tjänar på att byta till oss, säger Mai. Ju tidigare desto bättre. För många handlar det om miljonbelopp extra i pension.


Energi & Miljö/Hållbar utveckling SNL 2016-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-3

Huvudtema: Energi & Miljö/Hållbar utveckling
Hållbarhet ligger rätt i tiden

Att använda våra resurser på ett effektivt sätt är att ta ansvar – oavsett om det handlar om ekonomiska tillgångar eller naturens resurser. Hållbarhet är mer än ett modeord – hållbarhet är numera ett vedertaget sätt att arbeta och leva. Och det med all rätt!

Back to top