En öppen och gästvänlig stad

Västerås är en vänlig stad med ett gästvänligt klimat och en fin stad att bo och leva i, enligt hockeyprofilen Curt Lundmark som har haft sin bas här sedan 1968.

Med 145 218 invånare är Västerås Sveriges femte största tätort. Staden har en god befolkningstillväxt och under 2000-talet har helt nya bostadsområden vuxit fram.
Närheten till Stockholm är förstås en stor styrka för Västerås. Men även närheten till friluftsliv runt Mälaren, fjällen i Sälen och utländska destinationer från flygplatsen gör det attraktivt att bo och leva här. En magnet för unga människor är Mälardalens högskola och många av dem väljer att stanna kvar efter utbildningen. Den fina stadskärnan, som 2013 blev utnämnd till Årets Stadskärna, gör nog också att många vill flytta hit.
– Det är inga större avstånd mellan olika saker i stan, vilket gör det snabbt och smidigt att ta sig runt. Att stadskärnan är bilfri tycker jag är ett stort plus. På det hela taget är det en vänlig stad med ett gästvänligt klimat och en fin stad att bo och leva i, säger Curt Lundmark, som har haft sin bas i Västerås sedan 1968.
Västerås Stad har en medveten strategi för att utveckla staden som en attraktiv boende, arbets-, etablerings-, besöks- och mötesort. För att uppnå detta har man etablerat ett kommunalt marknads- och näringslivsbolag som samverkar med näringslivet och andra aktörer.
– Jag vet att bolaget jobbar aktivt och offensivt med att få hit etableringar, intygar Curt Lundmark med stark förankring inom såväl den lokala idrotten som näringslivet.
Att Västerås är en industristad märks tydligt med företag som ABB och Bombardier som de största privata arbetsgivarna. Även handeln är en stark sektor. Här grundades både ICA och H&M.
– Här finns ett mångfasseterat näringsliv som öppnar för intressanta karriärmöjligheter.

Rikt idrotts- och föreningsliv
Det är inte bara befolkningstillväxten och näringslivet som blomstrar i Västerås. Staden erbjuder även ett rikt idrotts- och föreningsliv. Här finns bland annat Rocklunda – den största sammanhållna idrottsanläggningen i Sverige.
Rocklunda omfattar 100 000 kvadratmeter och ligger cirka två kilometer från Västerås centrum. Idrottsplatsen har över två miljoner besökare per år, vilket kan jämföras med Globens 1,5 miljoner.
– Rocklunda är en unik mötesplats i sin kombination av elitidrott, breddidrott och friluftsliv. Det är en fin och oerhört välbesökt anläggning. Det stora området har anläggningar för en mängd sporter, även för ridsport och motorsport som kräver stora utrymmen. Här finns också ett antal arenor som flitigt används för idrottsevenemang, konserter, middagar och mässor, säger Curt Lundmark som bland annat varit värd för Västerås Idrottsgala på Bombardier Arena.
För den som gillar bandy är väl Västerås lite av ett Mecka. Västerås SK har vunnit fler titlar i bandyns elitserie än något annat lag.
– Även vårt innebandylag och handbollslag spelar i högsta serien. Jag skulle gärna se att också vårt hockeylag och fotbollslag spelade i SHL, respektive Allsvenskan. Då dessa är stora publiksporter skulle det stärka Västerås på idrottskartan. Det kanske kommer. Jag ställer mitt hopp till stadens ungdom. Västerås är bra på ungdomsidrott och har en välorganiserad ungdomsverksamhet med många duktiga ledare, kommenterar Curt Lundmark avslutningsvis.


Svensk Industri SNL 2016-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-2

Huvudtema: Svensk Industri
Industrins framtid avgörs i skolan

Om man inte tror på svensk industri så tror man inte heller på svensk levnadsstandard. Så inledde Quintus Technologies vd Jan Söderström vår intervju. Det ligger en kraft bakom orden som gör att man kommer ihåg dem ...

Back to top