Bostad Västerås - med järnkoll på bostadsmarknaden

Bostad Västerås AB vill veta det mesta om bostadsmarknaden i Sveriges sjätte största stad.
Och det gör man redan enligt vd:n Lars-Erik Bengtsson.
- Vi har järnkoll på läget, säger han.

Bostad Västerås är ett företag specialiserat på att marknadsföra, informera, förmedla och hantera bostadsutbud och – sökande. 1999 köpte Lars-Erik Bengtsson och Peter Odeheim företaget och stod då som ensamma ägare.
- Vi är lite av mångsysslare inom branschen. Vi jobbar med bostadsinfo i stort och det kan gälla var det finns tomter att köpa eller hur andrahandskontrakt fungerar, säger Lars-Erik Bengtsson.
Bostad Västerås har flera ben som verksamheten vilar på. Alla stycktomter som Västerås Stad erbjuder till försäljning fördelas genom Bostad Västerås.
Bostad Västerås ansvarar även för uthyrning av studentbostäder och när det gäller "vanliga" hyreslägenheter så har företaget avtal med olika privata fastighetsägare angående uthyrning.
- Vill man veta vad som händer på bostadsmarknaden ska man definitivt ringa oss, säger Lars-Erik Bengtsson.

Föregångare
Bostad Västerås jobbar också med sociala samverkansavtal och i det här fallet gäller det uthyrning av 100-140 lägenheter till personer som av olika anledningar inte kan få ett eget kontrakt på den ordinarie bostadsmarknaden.
- Vi är föregångare inom Västerås i de här frågorna och vi har haft många studiebesök där man varit avundsjuka på hur vi jobbar. Framförallt har vi ett bra samarbete med fastighetsägarna i staden, säger Lars-Erik Bengtsson.
En annan verksamhet som Bostad Västerås nyligen etablerat är ett mäkleri och där jobbar Andreas Ädel som företagets fastighetsmäklare. Totalt jobbat fem personer i företaget som omsatte åtta miljoner kronor förra året.
- Mycket av vårt arbete sker via hemsidan och vi har som allra mest att göra i slutet av sommaren innan alla nya studenter kommer hit. Vi får många frågor som rör förmedling av lägenheter då.
Västerås bygger för övrigt bostäder som aldrig förr. 1 000 nya lägenheter om året är planerat och Bostad Västerås är involverat i en hel del, bland annat utbyggnaden av Öster Mälarstrand etapp 3 där totalt 700 lägenheter ska byggas.

Spännande byggprojekt
Under våren släpper Sveafastigheter sin första etapp på Öster Mälarstrand som omfattar 98 lägenheter. Totalt handlar det om 196 lägenheter.
Första inflyttningen kommer att ske i februari 2017 och Bostad Västerås sköter uthyrningen av dessa lägenheter.
Ett annat projekt där Bostad Västerås är involverat i är småhusområdet Malmen i Gäddeholm där 200 bostäder ska byggas. Det handlar bland annat om att fördela 100 stycketomter till köpare.
- Det är stor efterfrågan på småhustomter och det här känns som ett spännande projekt. Det är ett jättefint område med fin natur som kommer att bli väldigt populärt, säger Lars-Erik Bengtsson.


Svensk Industri SNL 2016-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-2

Huvudtema: Svensk Industri
Industrins framtid avgörs i skolan

Om man inte tror på svensk industri så tror man inte heller på svensk levnadsstandard. Så inledde Quintus Technologies vd Jan Söderström vår intervju. Det ligger en kraft bakom orden som gör att man kommer ihåg dem ...

Back to top