En 150 år lång saga

I Helsingborg planeras det för en fantastisk jubileumssäsong på Sofiero. När slottsparken slår upp sina portar i mitten av april hälsas besökare från såväl regionen som långväga ifrån välkomna av en blomsterprakt utan dess like. Dessutom bjuds det på fler konst- och kulturevenemang än någonsin tidigare.

Sofieros jubileum kommer knappast att gå obemärkt förbi. Det är en 150 år lång saga som ska firas och uppmärksammas, och då snålar man inte heller på detaljerna. Helsingborg Arena & Scens evenemangschef Helen von Platen har arbetat med att bygga upp förväntan kring firandet under en längre tid. Hon berättar:
– Att fira jubileet handlar om att förvalta vårt arv och understryka det värde som finns i Sofiero. Det görs genom en rad stora satsningar under året, bland annat med jubileumsutställningen Kungligt konstnärskap, där verk från flera kungligheter kommer att visas. Kungafamiljen kommer att vara på plats för att inviga både utställningen den nya jubileumsträdgården den 6 juni.

Värde för Helsingborg
Det före detta kungliga sommarslottet Sofiero bär på en gammal tradition men upplevelser kring det är nyskapade. Dagens besökare förväntar sig något annat än vad man gjorde för över ett sekel sedan. Upplevelsepaketet måste därför vara uppdaterat och nytt, passa en så bred målgrupp som möjligt och tillföra nytt värde för Helsingborg.
– Sofieros utveckling har präglats av nyfikenhet sedan allra första början. Det ska inte vara som ett museum utan ett upplevelsecentrum där vi bygger vidare på trenden att skapa nyfikenhet, förklarar verksamhetschefen Annika Malmgren.
Sofiero är ett av södra Sveriges främsta besöksmål med väldigt många internationella besökare. I en undersökning som gjordes 2015 kunde man räkna över 50 olika nationaliteter, och det är fler internationella besökare än svenskar som upptäcker Sofiero. Sammantaget besökte cirka 180.000 personer Sofiero under 2015.

Från ZZ-Top till Rhododendronblomning
Sofiero präglas av mångfald och kommer att leva upp som aldrig förr när spännande artister som Damien Rice, José González, Ane Brun och Texasbandet ZZ-Top intar scenen.
För blomsterälskaren bjuds det på ett flertal överraskningar, bland annat när den nya jubileumsträdgården invigs. I maj och juni slår över 10.000 rhododendron ut i blom och i Orangeriet bjuds det i sommar på ett riktigt överdåd när den ljusa lokalen förvandlas till en 1800-talssalong inredd med exotiska växter, palmer och överraskningar när utställningen ”Salongen – den stora världen i det lilla rummet” öppnar den 21 maj.
Shakespeares ”Som ni vill ha det” kommer att sättas upp som vandringsteater under maj och juni och senare i sommar är det dags för den stora trädgårdsfesten.
– Vi skapar intresse för platsen genom att erbjuda spännande aktiviteter under hela säsongen. Vi satsar på långsiktighet och att nå nya målgrupper genom att sy ihop upplevelsepaket som omfattar många olika saker, allt från upplevelser för den trädgårdsintresserade till nya musikevenemang. Vi ser fram emot att få öppna upp för jubileumssäsongen, avslutar Annika Malmgren med.


Svensk Industri SNL 2016-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-2

Huvudtema: Svensk Industri
Industrins framtid avgörs i skolan

Om man inte tror på svensk industri så tror man inte heller på svensk levnadsstandard. Så inledde Quintus Technologies vd Jan Söderström vår intervju. Det ligger en kraft bakom orden som gör att man kommer ihåg dem ...

Back to top