Örnsköldsvik toppar den tekniska elitlistan

Örnsköldsvik var med och konkurrerade om att få hålla nästa Eurovision Song Contest. Nya samarbeten har satt staden samt hela Höga Kusten på kartan över prioriterade resmål. Kommunen har uppnått målen som satts upp inom Världsklass 2015 och går vidare med ännu större visioner. Örnsköldsviks industri står för utveckling i teknologins absoluta framkant, och nu är Örnsköldsviks Airport först i världen med fjärrstyrd flygtrafikledning.

Örnsköldsvik trotsar gärna teorier om att störst är bäst. Den lilla norrländska staden har fått besök från hela världen i samband med att det nya flygtrafikledningssystemet togs i bruk under 2015. Trafiken leds och övervakas nu från Sundsvall. Även om personalen inte finns på plats i Örnsköldsvik är flygplatsen mer flexibel än någonsin eftersom den snabbt kan öppnas tack vare digitala framsteg.
– Vi har precis startat en förstudie där vi vidareutvecklar tekniken för att kunna se var alla fordon befinner sig i en digital miljö. Vi ser deras exakta position oavsett väderförhållanden och det är något man aldrig tidigare kunnat göra. Att vi utvecklar världsledande teknik för det med Örnsköldsvik som utgångspunkt är stort, säger flygplatschef Robert Gyllroth.

Miljömässigt försvarbart
Den digitala miljön kommer att fortsätta utvecklas med Örnsköldsvik Airport som drivkraft. Samtidigt strävar man efter att utveckla bättre system till förmån för miljön. Flyget står i dagsläget för ungefär två procent av de globala koldioxidutsläppen och utsläppen från inrikesflyget en procent, vilket är lägre än för 20 år sedan. Utvecklingen går snabbt framåt inom branschen men trots det pekas den ofta ut som en av de värsta miljöbovarna.
– Den gamla bilden av flyget stämmer inte med dagens verklighet. Här på flygplatsen har vi avsevärt minskat energibehovet sedan 2005, trots att vår verksamhet är mycket mer omfattande idag. Vi är inte längre beroende av fossila energikällor för att driva flygplatsen sedan vi investerat i en ny pelletsanläggning samt en kompletterande bergvärmeanläggning där vi även tar fri kyla från berget för att kyla anläggningen sommartid, berättar Robert Gyllroth.
Även om Örnsköldsvik Airport inte kan påverka val av flygbränsle så kan man inspirera och motivera till steg i rätt riktning genom att hålla debatten levande. Framtidens flyg måste vara miljömässigt försvarbart för att bibehålla konkurrenskraft även om resandet ökar.

Skapar högre tillgänglighet
Örnsköldsvik Airport har gjort en inledande satsning på charter i fjol som visade sig lyckosam. Nu utvecklas det ytterligare med siktet ställt på en 50 procents ökning. Med starka resmål som Kroatien och Turkiet kan Örnsköldsvik Airport locka nya resenärer som kanske inte skulle ha rest om det inte funnits ett lokalt alternativ. Researrangörerna erbjuder dessutom fri parkering på flygplatsen vilket är en stor fördel för många.
– Nästa steg i utvecklingen för oss är att få igång en lokal flygbuss eftersom vi även vill nå målgrupper som inte är bilburna. Att förena markburna transporter med flygtrafiken är ett led i vår framtidsstrategi. Det handlar om att skapa högre tillgänglighet för flyget i slutändan och det är av samma anledning som vi har satsat på fjärrstyrd trafikledning, säger Robert Gyllroth.
Tack vare tekniken kan flygplatsen på ett enklare sätt vara tillgänglig dygnet runt och snabbt öppna vid behov, exempelvis för ambulansflyg. Det skapar en ökad trygghet för hela regionen. Konceptet och tekniken sprids nu till andra flygplatser där Sundsvall kommer att kopplas upp på samma plattform under 2016 och Linköping under nästa år.


Hållbar tillväxt/Byggande & boende SNL 2016-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-1

Huvudtema: Hållbar tillväxt/Byggande & boende
Hållbar utveckling kräver samarbete

Hållbar utveckling är en process i ständig förändring och tycks även förknippas med ett arbete som aldrig riktigt kommer att färdigställas. Det finns en uppenbar och naturlig förklaring till det – så länge samhället utvecklas och befolkningsmängden ökar så kommer det att finnas behov av åtgärder som främjar hållbar tillväxt.

Back to top