Mycket på gång i attraktiva Mölndal

2 000 nya lägenheter, en galleria i centrum och en ny sporthall i Lindome. Det är något av vad som är på gång i Mölndal. Och det är inte nog med det. Flera stora projekt väntar på startskottet i en av landets mest attraktiva bostadsorter.

Mölndals stad/kommun valdes till Sveriges tredje bästa storstadskommun att bo i 2015 efter Stockholm och Lund och visionen för Mölndals stad är att invånarantalet ska öka från dagens 63 000 till 70 000 invånare år 2022.

- Det är roligt när det händer mycket i Mölndals stad. Det har varit en del långa processer tidigare men nu har det poppat upp många nya projekt på kort tid, säger Marie Östh Karlsson (S), som är kommunstyrelsens ordförande.

Bostäder i centrum
Bostadsbygget är en del i det hela. 2 000 nya lägenheter ska byggas under nästa år bland annat i innerstaden, vid Åby stallbacke samt i Krokslätt och Kvarnby. Det planeras också för en galleria med butiker i centrala Mölndal.

Dessutom planeras det för 3 000 nya bostäder vid Forsåker, det tidigare Papyrus-området, som man kan se från E6:an. Där blir det byggstart 2018.
Även i övriga kommundelar händer det saker. IKEA planerar att bygga ett nytt varuhus i Kållered och när det är klart rivs det gamla varuhuset. Utseendet på Kållereds köpstad kommer då delvis att få ett nytt utseende och det blir 25 000 kvadratmeter extra yta att shoppa på.
- Vi kommer även att bygga en ny sporthall i Lindome. I hallen ska det bland annat finnas möjlighet att spela handboll, basket och innebandy i seriespel, berättar Marie Östh Karlsson.

Vill bygga om knutpunkten
När det gäller den nya höghastighetsjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm så vill Mölndal också ha ett ord med i laget. Man vill ha att den nuvarande knutpunkten ska byggas ut för att samla upp resenärer från olika håll, exempelvis Halland, så att dessa inte behöver åka in till Göteborg utan kan byta i Mölndal för vidare transport till Stockholm.
- Att öka tågtrafiken och minska flygtrafiken är också ett led i vårt miljötänkande, säger Marie Östh Karlsson.

Vann valet
Även inom näringslivet händer det mycket i Mölndal. Just nu är det tryck på att finna lämplig industrimark i kommunen och just stadsplanering och näringsliv är två delar som Marie Östh Karlsson och hennes kollegor jobbat mycket med politiskt det senaste året sedan Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna kom till makten i kommunfullmäktige. Tillsammans kallar man sig Majoritet Mölndal.
- Vi vill göra ett omtag på de här frågorna och vi vill expandera företagandet och inflyttningen i kommunen, men utan att det blir växtvärk. Samtidigt är vår vision är att vi ska vara modiga och våga ändra i processerna, säger Marie Östh Karlsson.


Hållbar tillväxt/Byggande & boende SNL 2016-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-1

Huvudtema: Hållbar tillväxt/Byggande & boende
Hållbar utveckling kräver samarbete

Hållbar utveckling är en process i ständig förändring och tycks även förknippas med ett arbete som aldrig riktigt kommer att färdigställas. Det finns en uppenbar och naturlig förklaring till det – så länge samhället utvecklas och befolkningsmängden ökar så kommer det att finnas behov av åtgärder som främjar hållbar tillväxt.

Back to top