Gammalt hus blir som nytt i Hova

Gullspångsbostäder bygger nytt i Hova. 24 nya lägenheter planeras i huset som tidigare tillhörde Bramsgården. Det nya namnet blir istället Åsterudsbacken.? ?Det kommunala bostadsbolaget Gullspångsbostäder har haft 550 lägenheter som mest men i slutet av 1990-talet blev det brist på hyresgäster vilket gjorde att företaget både rev och sålde en hel del av sina fastigheter.?Idag har Gullspångsbostäder 250 lägenheter och bostadsbristen i kommunen har gjort att man kommer att bygga nytt i Hova.?Det gamla huset som tillhörde Bramsgården bestod av 36 lägenheter. Nu blir det delvis ny stadsbild i kvarteret där gamle ABBA-managern Stickan Andersson en gång växte upp.?- Vi blåser ut det gamla huset i sin helhet och behåller bara stommen. Sedan blir det nybyggnadsstandard med allt vad det innebär, säger Lars Johansson som är vd för Gullspångsbostäder.
?Bra planlösning
Nybyggnadsstandard innebär bland annat hissar, p-platser och nya balkonger. Lägenheterna på bottenvåningen har inglasat uterum och en mindre uteplats. Lägenheterna på plan 2 och 3 har inglasat uterum och en öppen balkong.?- Dessutom är det en bra lösning med sovrummen mot öster och vardagsrummen mot väster, säger Lars Johansson.?Huset har ett bra läge i centrala Hova och enligt en enkät som skickats ut till invånarna i samhället är det viktigt att placera nybygget nära affärer, bibliotek, kommunikationer och liknande.
?Kommunen växer
Gullspångsbostäder har 140 lägenheter i Hova, 60 i Otterbäcken och 50 i Gullspång. Kommunen växte med 50 personer förra året och har idag drygt 5 300 invånare.?Och enligt Lars Johansson finns det plats för fler:?- Jag tycker vi har utvecklingspotential i alla tre samhällena. Ta Otterbäcken till exempel som ligger i västerläge vid Vänern med en ganska stor båthamn. Det är en ort som jag tror många flyttar tillbaka till när de tröttnat på storstan.
?Förhandlar om köp
Även i Gullspång händer det saker. Gullspångsbostäder förhandlar just nu med en privatperson om att köpa ett hyreshus i samhället som består av 20 lägenheter. Dessutom har Gullspångsbostäder köpt en fastighet för att 40 ensamkommande flyktingbarn ska kunna bo där. Hyresgäst blir Gullspångs kommun.
?Hyrorna i det nya huset vid Åsterudsbacken i Hova kommer att ligga på 8 015 kronor per månad för 2,5 rum och kök (74 kvadrat), 8 340 kronor för 3 rum och kök (77 kvadrat) och 8 775 kronor för 2,5 rum och kök (81 kvadrat).
?- Intresset är stort speciellt från äldre människor som vill sälja sina hus och flytta in i en lägenhet. På så vis blir det rotation på bostadsmarknaden, säger Lars Johansson.


Hållbar tillväxt/Byggande & boende SNL 2016-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-1

Huvudtema: Hållbar tillväxt/Byggande & boende
Hållbar utveckling kräver samarbete

Hållbar utveckling är en process i ständig förändring och tycks även förknippas med ett arbete som aldrig riktigt kommer att färdigställas. Det finns en uppenbar och naturlig förklaring till det – så länge samhället utvecklas och befolkningsmängden ökar så kommer det att finnas behov av åtgärder som främjar hållbar tillväxt.

Back to top