450 nya lägenheter i bostadsbristens Söderköping

Söderköping rustar för framtidens bostadsbrist. 450 nya lägenheter är planerade i kommunen fram till 2020. - Det är ett förehållandevis högt mål, men som vi tror att vi klarar, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ravander (S).

31-årige Mattias Ravander är kommunstyrelsens ordförande i kommunen som styrs av en koalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet.
I Östergötlands län blir blocköverskridande koalitioner allt vanligare.
- Det nya politiska läget har tvingat fram det och i Söderköping har det fungerat bra. Hos oss har de tre största partierna bildat en gemensam plattform med både bra personkemi och samstämmighet, säger Mattias Ravander.

Växer varje år
Bostadsbyggandet är ett av Söderköpings kommuns stora projekt de kommande åren. Kommunen växer med 80-100 personer om året och har idag cirka 14 300 invånare. Nu vill man öka antalet nya bostäder med 80 om året fram till 2020.
- Fördelen med att bygga nya bostäder i en mindre kommun att det blir en sammanhållen byggprocess hela vägen, säger Ravander som ser med tillförsikt fram emot de kommande årens satsningar på byggsidan.
- VI har mycket mark och välkomnar både nya och gamla samarbetspartners.
Både Riksbyggen, HSB och lokala företag som ED-bygg finns redan med som intressenter och flera olika byggprojekt är i gång, bland annat Eriksvik, Vikingavallen och den gamla brandstationen där det också ska byggas bostäder.

Idrottsplatsen rustas upp
Föreningslivet berörs också av nybyggnationen. Idrottsplatsen kommer att rustas upp med bland annat ny konstgräsplan, nytt klubbhus, isbana och nya läktare till en kostnad av 25 miljoner kronor.
- Fritiden är en viktig del i kommuninvånarnas liv och det var länge sedan vi gjorde en så här stor satsning inom det området, säger Mattias Ravander.
En annan viktig del i Söderköping är infrastrukturen. Runt 5 000 personer pendlar dagligen från staden, många till Norrköping, och beslutet om att E22 ska få en ny förbifart/viadukt vid Söderköping 2020 välkomnas av många.
- Det gör oss ännu mera attraktiva. Inte bara för de som arbetspendlar utan även för turismen i kommunen, säger Ravander.

Turistmagnet
Söderköping har profilerat sig som en stad med en medeltida stadskärna där det bland annat finns två kyrkor och ett gammalt klosterområde. Staden var faktiskt huvudstad i Sverige en kort period under Gustav Vasas tid.
Hamnen vid Göta kanal besöks av 300-400 000 personer varje år och är Östergötlands största turistattraktion. I Söderköping finns också Ramunderberget som vakar över staden, ett intressant lokalt näringsliv med bland annat glasstilverkning, och närheten till Sankt Annas skärgård. Dessutom är det pendlingsavstånd till så pass stora kommuner som Linköping och Norrköping.


Hållbar tillväxt/Byggande & boende SNL 2016-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2016-1

Huvudtema: Hållbar tillväxt/Byggande & boende
Hållbar utveckling kräver samarbete

Hållbar utveckling är en process i ständig förändring och tycks även förknippas med ett arbete som aldrig riktigt kommer att färdigställas. Det finns en uppenbar och naturlig förklaring till det – så länge samhället utvecklas och befolkningsmängden ökar så kommer det att finnas behov av åtgärder som främjar hållbar tillväxt.

Back to top