Vision Vaggeryd

Det kanske inte är så ovanligt att en kommun idag bestämmer sig för att ta fram en vision. Inte heller att prata om en gemensam värdegrund, medan en del bestämmer sig för att pröva nya arbetssätt. Att en och samma lilla kommun tar beslut om alltihopa, däremot, det är inte helt vanligt – men det har man gjort i Vaggeryd, den lilla kommunen söder om storebror Jönköping.

Och där gäller visionen inte bara kommunen som organisation, utan hela kommunen som plats.

Initiativ från näringslivet
Näringslivet bad om att få fram en gemensam marknadsplan för platsen Vaggeryd, så att alla vi som arbetar med utvecklingen här skulle kunna få en gemensam röd tråd att hålla oss till, berättar Carl-Gunnar Karlsson, Vd på Vaggeryd Näringslivsråd.

Det är roligare i småstaden
Den här gemensamma viljan och rörelsen har också tagit sig uttryck i att handlarna i de båda köpingarna som tillsammans utgör kommunen – Skillingaryd och Vaggeryd – krokat arm och bestämt sig för att se sig själv som en och samma familj och framhålla det lilla och personliga butiksutbudet gentemot infartscentrumen i den lite större staden. ”Vår lilla stad” heter rörelsen som rönt stor uppmärksamhet och som man nu får åka och berätta om för andra småstäder runt om i Sverige.

Familjebygge
Idag är den lilla småländska kommunen ett alternativ för de trångbodda i ett Jönköping med lite växtvärk. Många sneglar åt det lantliga boendet till, andra vill åtminstone börja med lägenhet, och se om man trivs så pass att man sedan börjar leta hus. En intressant liten testgrupp utgörs av tv-produktionen Farmen.

Stjärnglans
Tack vare att man hittade sitt boende i de militära byggnaderna från förra sekelskiftet, mitt i Skillingaryd, valde produktionsbolaget Strix att satsa på ett torp i de Vaggerydska skogarna. Deltagarna bor hela tiden i torpet, men produktionsteamet om c:a 60 människor i olika skift och veckor, rör sig numera hemtamt i det lilla samhället och var och varannan instagrambild som Paolo Roberto lägger ut har en typisk Skillingarydbakgrund vare sig han är ute och löptränar eller plockar svamp. Men det är inte bara Skillingarydsborna som får se stjärnor.
Nä, det var länge sedan vi kunde se en sådan här stjärnklar kvällshimmel i storstan, säger en av killarna i produktionen, och tittar upp emot den mörka, klara augustihimlen.


Jönköping SNL 2015-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-5

Huvudtema: Jönköping
Region Jönköpings län – för ett bra liv i en attraktiv region

Region Jönköpings län bildades vid årsskiftet 2014/2015, men värdegrunden för hur regionen ska arbeta och vidareutveckla sin verksamhet har funnits länge. Allt kretsar kring att skapa en ökad attraktionskraft för Sveriges sjätte största region ...

Back to top