Utbildning utifrån näringslivets behov

Utbildning är viktigt i Gnosjö kommun. Här drivs utbildning med hög kvalitet, från förskola till vuxenutbildning. För gymnasieelever och äldre är Gnosjöandans kunskapscentrum (GKC) det självklara valet. Kännetecknande för GKC är att utbildningarna formas efter näringslivets behov, något som både elever och arbetsgivare uppskattar.

På GKC möts elever i olika åldrar och med olika bakgrund. Gymnasieeleverna kommer främst från närområdet. Satsningen på en längdskidåkningsinriktning, ”Skidelit GKC”, har dock medfört att skolan sedan några år tillbaka tar emot elever från hela södra Sverige. På vuxensidan är det framförallt en yrkeshögskoleutbildning inom kvalitet och miljö som lockar till sig studenter från när och fjärran.
- Vi frågade vårt lokala näringsliv vad de efterfrågade och utformade en utbildning därefter. Det har sen visat sig att fler än våra lokala företag upplevde samma kompetensbehov, säger Jelena Trupina, högskolesamordnare på GKC.

Kompetens inom kvalitet och miljö efterfrågas
Kvalitets- och miljöutbildningen är uppbyggd för att fungera för den som redan har en tjänst på ett företag. Den bedrivs på deltid under ett år och eleverna är på plats på skolan en dag i veckan. Resten av tiden studerar de på egen hand.
- Här i trakten finns många underleverantörer, och som underleverantör behöver du idag ha kompetens inom kvalitet och miljö för att vara aktuell som leverantör till de stora företagen. Det var ett tydligt önskemål att utbildningen skulle vara kort och intensiv, företagen vill ha kompetensen nu på en gång! Genom att varva jobb och studier har eleverna kunnat börja använda sina nya kunskaper redan från start, säger Jelena Trupina.

Skolan använder den senaste tekniken
För att hålla utbildningar på hög nivå krävs tillgång till modern teknik. Det senaste tekniktillskottet på GKC är en så kallad ABB-robot. Möjligheten att köpa in roboten öppnades när gymnasiets teknikprogram utsågs till ”Årets teknikprogram” av organisationen Teknikföretagen. Vinstpengarna blev grundplåten till en investering som ger spets till teknikprogrammet och möter en efterfrågan av robotkompetens hos näringslivet.

- Det känns riktigt roligt att vi nu kan erbjuda eleverna i årskurs tre en grundläggande utbildning i robotprogrammering! Efterfrågan från näringslivet handlar främst om att bredda kompetensen hos ställare och operatörer. På så sätt undviker man onödiga driftstopp och får dessutom möjlighet att göra enklare robotinställningar på egen hand. Utbildningarna till näringslivet kör vi som kvällskurser, men nu undersöker vi även om vi kan hitta lektionsutrymme under skollov och liknande, säger Samuel Holmberg, tekniklärare på GKC.


Jönköping SNL 2015-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-5

Huvudtema: Jönköping
Region Jönköpings län – för ett bra liv i en attraktiv region

Region Jönköpings län bildades vid årsskiftet 2014/2015, men värdegrunden för hur regionen ska arbeta och vidareutveckla sin verksamhet har funnits länge. Allt kretsar kring att skapa en ökad attraktionskraft för Sveriges sjätte största region ...

Back to top