Med passion för motornära detaljer i plast och gummi

Hordagruppen tillverkar detaljer till fordonsindustrin, både till personbilar och lastbilar. Allt ifrån minsta gummipackning till formblåsta insugningssystem. Och på företaget pågår en ständig utveckling för att hitta nya lösningar att foga ihop eller formge olika material.

– Det senaste i produktutvecklingen är en metod för att gjuta ihop metall med gummi och gummi med plast på ett sätt som ger större bindningskraft. Metoden är också kostnadseffektiv och mer miljövänlig, säger Conny Bengtsson som är marknadschef.

Fokus på delarna under motorhuven
Den nya metoden gör att upphängningsbussarna till ett kylarpaket har bättre kvalitet och därmed håller längre. Eller att axeltätningen i ett vindkraftverk får bättre prestanda. Hordagruppen tillverkar även delar till vitvaru-, möbel- och verkstadsindustrin i viss mån. Men huvudfokus ligger på delarna under motorhuven, som insugningssystem, vibrationsisolering, bussningar, vevhusventilationer och vacumledningar för att nämna några av produkterna. Plaströr och gummislangar till insugningssystem är den enskilt största produktgruppen.
– Våra kunder är bland annat svenska fordonstillverkare som Volvo Car, Volvo AB och Scania. Men vi levererar även till General Motors i Tyskland, Nordamerika och Korea, säger Conny Bengtsson.

Liten organisation nära kunden
Hordagruppen AB är ett privat företag som har över 40 års erfarenhet av att tillverka plast- och gummidetaljer för tuffa miljöer De har tre produktionsenheter – Horda och Bor i Småland och systerföretag i Bielsko Biala i Polen. I Bor sker formblåsningen, i Horda de flesta gummiarbeten och i Polen står den senaste tekniska utrustningen för deras nya metod att gjuta ihop gummi-metall och gummi-plast. Totalt har företagen 360 anställda med olika typer av bakgrund. Men VD Lars Lejon säger att de är en liten organisation i sammanhanget vilket gör att de kan jobba nära kunderna på ett helt annat sätt än stora företag.
– Vi är en flexibel organisation med spetskompetens som har korta beslutsvägar. Vi går in i ett nära samarbete med uppdragsgivaren och ansvarar för projektet hela vägen med design, konstruktion, utveckling av material, framtagning av prototyper och slutligen serietillverkning, säger Lars Lejon.

Hur vet ni vad kunderna behöver?
– Det gäller att vara lyhörd och att finnas på plats. Vi gör unika blandningar och prototyper utifrån varje kunds behov. Vårt utbud av material är brett och vi tänjer ständigt på gränsen för vad som är möjligt att konstruera, säger Conny Bengtsson.

Hur kommer det sig att huvudkontoret ligger i lilla Horda?
– Sveriges plast- och gummimecka har av gammal tradition alltid legat i Småland. Så det är bra för oss att finnas här och ta vara på kompetens som finns i bygden. Dessutom finns det gott om engagerade människor i regionen, säger Lars Lejon/Conny Bengtsson.


Jönköping SNL 2015-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-5

Huvudtema: Jönköping
Region Jönköpings län – för ett bra liv i en attraktiv region

Region Jönköpings län bildades vid årsskiftet 2014/2015, men värdegrunden för hur regionen ska arbeta och vidareutveckla sin verksamhet har funnits länge. Allt kretsar kring att skapa en ökad attraktionskraft för Sveriges sjätte största region ...

Back to top