VM i Triathlon till Motala

I samband med att Vätternrundan och Tjejvättern jubilerar med 50 respektive 25 år planerar Motala för ett av regionens största idrottsarrangemang någonsin. Förutom de klassiska cykelloppen som går av stapeln de två första helgerna i juni kommer Motala även att arrangera världsmästerskapen i Triathlon i slutet av juni.

Redan 2011 började det planeras inför Vätternrundans stora jubileum fyra år framåt. 50 år, ett halvt sekel, är något alldeles speciellt som förtjänar uppmärksamhet bortom regionens gränser. Nu kommer Motala att hamna på världskartan över framstående idrottsstäder i samband med att VM i Triathlon går av stapeln den 27 juni.

Vätternrundan bra uppvärmning inför VM
Vätternrundan, den svenska klassikern, blir en bra uppvärmning för Motala inför VM i Triathlon. Triathlon är en uthållighetsidrott som består av tre grenar: simning, cykling och löpning. I Motala arrangeras idrottens långdistans omfattande simning fyra kilometer, cykling 120 kilometer och 30 kilometer löpning. Allt under en och samma dag.
– Triathlon är en av idrottsvärldens absolut tuffaste utmaningar. Att vi får arrangera VM här i Motala är oerhört stort – och positivt för regionen. Det är något som kanske bara sker en gång under en hel livstid och därmed något som vi måste värna om och lyfta till en ny nivå, säger Vätternrundans vd Eva-Lena Frick.
Precis som Vätternrundan kommer VM i Triathlon att bli en folkfest i hjärtat av Östergötland. Uppskattningsvis kommer cirka 1000 elitidrottare att ställa upp, och tillsammans med tränare och lagledare blir det kanske uppemot 3000 personer. Utöver det kommer hela publiken från såväl Sverige som andra länder att samlas i Motala.
– Vi planerar för en minnesvärd VM-fest som även ska inspirera till framtida besök i vår region, fortsätter Eva-Lena. Vi har mycket goda förutsättningar för att skapa något unikt. Start och mål för VM kommer att vara i stadsparken, alldeles intill Motalaviken. Hela evenemanget förläggs till centrum och är således öppet för alla.
Den 28 juni bjuds allmänheten in till deltagande i lite enklare utmaningar om kortare distanser. Det kommer även att finnas barnaktiviteter för de yngsta som vill prova på idrotten.

Från entusiasm till elit
Motala arrangerade även de Svenska mästerskapen över Långdistans i Triathlon 2013 och 2014. Nu växlar man upp till världsmästerskap. Hela arrangemanget kommer att utvärderas med förhoppning att skapa ytterligare kringaktiviteter för kommande år, även om VM i Triathlon troligtvis inte kommer att anordnas i regionen igen på många år.
– Vi spänner bågen nu. Vätternrundan är ett motionslopp för en bred målgrupp av motionärer. VM i Triathlon är en elittävling på högsta nivå. Det blir en kontrast mot hur vi brukar arbeta, och det kommer att ge oss lärdomar inför framtida evenemang, säger Eva-Lena Frick avslutningsvis.


Östergötland SNL 2015-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-3

Huvudtema: Östergötland
Östergötlands landshövding guidar genom industriarv och teknisk utveckling

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson marknadsför gärna regionens näringsliv som ”snabbväxande och intressant med många olika spetsområden”. Några av världens mest kända varumärken har en stark förankring i Östergötland, där Saab, Siemens Industrial Turbomachinery, Toyota Materials Handling och Ericsson bara är ett fåtal exempel.

Back to top