Östergötlands cykelfest engagerar fler

Varje år lever Motala upp i början av sommaren i samband med att en av våra svenska klassiker, som Vätternrundan kallas i folkmun, inleds med Minivättern, Halvvättern och Tjejvättern som därefter följs av flera spännande kringaktiviteter som mynnar ut i det klassiska loppet på 300 kilometer runt Vättern.

Distansen och uppslutningen gör Vätternrundan till världens största motionscykellopp som lockar entusiaster från hela Sverige. I år blir det extra spännande med ännu fler aktiviteter och festligheter kring det klassiska loppet eftersom Vätternrundan firar 50 och Tjejvättern 25 lopp.
– Vätternrundan är ett starkt och viktigt varumärke för hela Östergötland. Det gäller inte minst för Motala som är värdkommun för hela evenemanget. Hela regionen kommer med största sannolikhet att präglas av den hittills största cykelfesten genom tiderna, säger Vätternrundans vd Eva-Lena Frick.

Två herrar skrev historia
Som så många andra unika och extraordinära företeelser har Vätternrundan skapats lite ur en slump. Det var i början av 60-talet då läkaren Sten Otto Liljedahl, som bland annat varit det svenska fotbollslandslagets läkare under storhetstiden på 50-talet, började oroa sig för sin egen hälsa.
Att motion och god hälsa vedertaget gick hand i hand var relativt nytänkande för den tiden, men Liljedahl var fast besluten om att försöka förbättra sin egen hälsa genom att börja röra på sig mer. Han lånade därför en cykel av grannen, ingen mindre än fotbollsspelaren Gösta Löfgren, och började planera en tur runt Vättern.
Innan Sten Otto satte planen i verket avslöjade han den för ytterligare en god vän, Evert Rydell, som också nappade på idén. Det föll sig därför så att de båda möttes på torget i Motala i augusti 1964, vid midnatt, och återvände till samma plats 22 timmar senare efter att ha cyklat cirka 300 kilometer runt Sveriges näst största sjö. De båda herrarna skrev därmed historia och öppnade en hel värld av möjligheter för cykelentusiasmer under flera decennier framöver.

75 000 besökare till Motala
Två år efter det första provloppet körde Vätternrundan igång på allvar med 370 anmälda deltagare. Idag, 50 år senare, är drygt 23 000 anmälda till årets omgång av den klassiska Vätternrundan, cirka 7 000 till Tjejvättern och cirka 7 500 till Halvvättern.
Minivättern för yngre deltagare samt ett elitlopp som samlar Sveriges absoluta cykelelit i ett fartfyllt citylopp genom Motala arrangeras också under Cykelveckan.
I år anordnas Tjejvättern den 6 juni, Halvvättern den 7 juni och Vätternrundan 12 – 13 juni. Hela evenemanget under cykelveckan lockar ungefär 65 000 besökare till en kommun med omkring 42 000 invånare, och upptagningsområdet när det gäller boende för alla besökare är regionalt.
– Om vi kan ta hand om våra besökare på ett bra sätt så får de förhoppningsvis upp ögonen för Motala och vad vi har att erbjuda här. Vi arbetar aktivt med service och bemötande och därmed kan vi lägga en bra grund för nya samarbeten framöver, menar Eva-Lena Frick.

Storslagen jubileumsfest för Tjejvättern
Eftersom Tjejvättern firar 25 år i år är förväntningarna extra höga. Cykelveckan börjar med Minivättern den 5 juni och fortsätter med Tjejvätterns jubileumslopp på nationaldagen lördag 6 juni. Efter målgång arrangeras en Tjejkväll och jubileumsfest för alla som cyklat och alla andra cykelentusiaster. Jubileumsfesten är samtidigt en hyllning till alla som cyklat Tjejvättern under de senaste 25 åren. På festen blir det både middag och underhållning, bland annat i form av en konsert med Måns Zelmerlöw.
– Det känns suveränt att vi lyckats engagera Måns. Han är ju en av Sveriges mest uppmärksammade artister just nu. Det kan inte bli bättre, säger Andreas Fridolfsson, arrangör av Tjejkvällen. Det känns också kul att kunna göra något för alla som deltagit i Tjejvättern under de 25 åren, fortsätter han.


Östergötland SNL 2015-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-3

Huvudtema: Östergötland
Östergötlands landshövding guidar genom industriarv och teknisk utveckling

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson marknadsför gärna regionens näringsliv som ”snabbväxande och intressant med många olika spetsområden”. Några av världens mest kända varumärken har en stark förankring i Östergötland, där Saab, Siemens Industrial Turbomachinery, Toyota Materials Handling och Ericsson bara är ett fåtal exempel.

Back to top