Köksventilation – originalet kommer från Skellefteå

Det började med en liten, enkel ventil som monterades direkt i väggen ovanför spisen. Det var i början av 50-talet och introduktionen av den moderna köksfläkten med alla sina finesser och fördelar skulle ännu dröja två decennier. När den väl kom på 70-talet blev den snabbt en sensation, och den då lilla fläkttillverkaren i Ersmark nådde snart världsmarknaden med sin banbrytande produkt.

Dagens Franke Futurum är världsledande på köksventilationsprodukter. Både utveckling och tillverkning bedrivs från Byske, som precis som Ersmark ligger i Skellefteå kommun. Företaget var först på marknaden med den moderna köksfläkten, eller köksventilationsprodukt som den mer korrekt bör kallas, och har lyckats behålla ett visst försprång under alla år. Originalet utvecklades från Skellefteå och det har fortfarande en stark dragkraft över 40 år senare.

Med hög innovationsgrad
Franke Futurum omsätter cirka en kvarts miljard och har omkring 170 anställda. Även Frankekoncernen vilar på gamla anor, 2012 firade koncernen 100 år. Traditionen är viktig än idag, även om Franke Futurums verksamhet bygger på innovation och nytänkande.
Alla typer av köksventilationsprodukter finns i det breda sortimentet. Enheter med eller utan motor, produkter med motor kopplad till centralventilationen, kolfilterfläktar – listan kan göras lång. Gemensamt för samtliga produkter och kategorier är en genomgående hög innovationsgrad, kvalitet och prestanda.
– Vi håller en nästan oöverträffad kvalitet med extremt få reklamationer. Det är en del av helhetslösningen som vi säljer. Man ska kunna lita på att våra produkter håller, år efter år. Dessutom håller vi mig veterligen branschens högsta leveranssäkerhet på 98 procent, säger Franke Futurums vd Stefan Lindqvist.

Produkter som sticker ut
Allt utvecklas fortfarande i egen regi i Byske. Även elektroniken utvecklas lokalt i nära samverkan med en underleverantör.
Franke Futurums produkter sticker ut tack vare sin överlägsna kvalitet och prestanda. Numera byggs även mervärden in som exempelvis Franke Safety System, FSS, som finns i flera utföranden. Basvarianten känner av spisvärmen, om en farlig situation uppstår skickas information trådlöst mellan fläkten och spisen så att strömmen slås av. En plusvariant har till och med en inbyggd brandsläckare.
– Den här typen av säkerhetssystem regleras enligt lag i Norge, men vi tror att det är på gång även i Sverige. Vi ser redan nu ett ökande intresse för den här typen av lösningar, upplyser Stefan Lindqvist.
Produkterna sticker också ut genom att man lyckats bygga in system för enklare rengöring. Nästan allt går att plocka isär på ett enkelt sätt vilket underlättar rengöring av filter och andra delar. Det finns inte många andra leverantörer som kan erbjuda samma möjligheter, alternativet är då att byta ut hela fläkten när den täpps igen.

Kompetensfrågan högaktuell
Franke Futurum ingår i Fabergruppen, en av världens största fläkttillverkare med fabriker över hela världen. Det ger kraft även i Franke Futurums erbjudande.
– Vi spelar på en internationell arena och måste därför täcka upp ett växande kompetensbehov. Det är nog vår största utmaning. Samtidigt ser vi att Skellefteå växer och det är mycket på gång runtom i kommunen som kommer att få en positiv inverkan på Skellefteås attraktionskraft. Vi kommer också att bidra till utvecklingsmålet om 80 000 invånare 2030 genom att vi vidareutvecklar vår egen verksamhet från Byske, säger Stefan Lindqvist som avslutning.


Skellefteå SNL 2015-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-2

Huvudtema: Skellefteå
Skellefteå är redo för förändring

Under hösten ska den nya visionen för Skellefteås framtida tillväxt och utveckling presenteras. Visionen för Skellefteå 2030 bottnar i att kommunen ska ha 80 000 invånare om 15 år ...

Back to top