Sveriges största privatägda städbolag

Mellansvenska Städ AB är Sveriges äldsta och största familjeföretag inom städbranschen med totalt 300 årsanställda och över 600 fasta kunder.
– Vi har en väldigt stabil personalgrupp och en bred kompetens inom företagsledningen. Vi kommer från många olika skiftande yrken, säger Monica Lundin, driftledare på Mellansvenska Städ i Gävle.

Mellansvenska Städ grundades i Uppsala 1957 av Alvar Svärling. Med cykel, hink och trasa samt handplockade skickliga medarbetare började verksamheten växa. Idag drivs verksamheten av hans tre söner.
Företaget finns på 13 orter i Sverige.
Kontoren i Gävle och Sandviken har slagit ihop verksamheten och sysselsätter 65 respektive 20 anställda.
– Vi utför städning i alla typer av miljöer och vänder oss först och främst mot företagssidan. Cirka sju-åtta procent är mot privatpersoner. Mestadels handlar det om kontinuerliga städningar varje dag, men också periodiska arbeten som golvvård, storstädning och fönsterputs, berättar Monica Lundin.
Kontoret i Gävle erbjuder också klottersanering, vilket är ganska ovanligt för ett traditionellt städbolag.
I verksamheten ingår också en egen tvättavdelning med mangling och strykning, där man tar emot mattor, arbetskläder, sängkläder, hushållstvätt etc.

Hotell och vandrarhem
I Sandviken driver Mellansvenska Städ ett eget hotell och vandrarhem.
– Vi kommer att utveckla hotellverksamheten ännu mer och marknadsföra oss på ett bättre sätt, säger Monica Lundin.
Mellansvenska Städ är medlem i branschorganisationen SSEF och delägare i SAF-Almega. Företaget har avtal med Fastighetsanställdas förbund, Kommunal (hängavtal), Byggnadsarbetareförbundet, Unionen och Ledarna.
– Vi har blivit väldigt breda genom åren och kan medverka vid många upphandlingar som inte bara omfattar städning. Vi kan även åta oss sidouppdrag som kontorsservice, restaurangskötsel och klottersanering, berättar Monica Lundin.

Certifierat sedan år 2000
Mellansvenska Städ arbetar med kvalitetsledning enligt ISO 9001:2008 och miljöledning enligt ISO 14001:2004. Företaget har varit certifierat sedan december år 2000.
Medarbetarna är utbildade och arbetar effektivt med ergonomiska och miljöanpassade metoder.
– Vår vision är att bibehålla den plats vi har på marknaden som ett av Sveriges största privatägda städbolag. Vi vill också medverka i större upphandlingar, där man upphandlar allt utom företagens kärnverksamhet, det vill säga städning, yttre och inre skötsel, bokningssystem etc., säger Monica Lundin.

Energi & Miljö SNL 2014-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2014-3

Huvudtema: Energi & Miljö
70 år av hållbar samhällsutveckling

Hans Wallenstam var inte ens 30 år fyllda när han tog över som vd på ett av Sveriges största bygg- och fastighetsbolag 1991. Det var samtidigt under en av Sveriges värsta ekonomiska kriser genom tiderna. Den framsynte grundaren Lennart Wallenstam hade under de senaste 50 åren byggt upp en bred verksamhet med fokus på långsiktigt hållbar samhällsbyggnad.