Svenska Kyrkan – en viktig instans i samhället

– Om inte kyrkan fanns så skulle vi ha ett mycket kallare samhälle. Rent nationellt bedriver Svenska Kyrkan många verksamheter för människor som annars skulle hamna mellan stolarna. Stadsmissioner är ett exempel där människor verkligen kan komma i befintligt skick.
Det säger Christina Eriksson, kyrkoherde på Svenska Kyrkan i Gävle.

Svenska Kyrkan i Gävle är ett samlingsnamn för fyra församlingar som tillsammans bildar Gävle pastorat: Heliga Trefaldighets, Staffans, Maria och Bomhus.
Syftet med församlingarnas uppdrag och arbete är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en lokal kristen gemenskap skapas och fördjupas.
– Vi gör allt som en kyrka ska och kan göra. Från dop, vigslar och begravningar till barn- och ungdomsarbeten, verksamheter för äldre och för människor som hamnat i en livskris, säger Christina Eriksson.

Träffar många människor
– Som präst träffar man väldigt många människor i olika sammanhang under en vecka på både gudstjänster och övriga verksamheter. Vårt församlingshus är ofta fullt av människor och soppluncherna är mycket populära liksom promenader i Bologneskogen. Under sommaren har en massa sommarcaféer öppet på olika platser i församlingen. Detta är min första sommar i Gävle så jag har inte varit på något sommarcafé, men det låter väldigt trevligt att träffas utomhus mitt på dagen och dricka kaffe och umgås, säger Christina Eriksson.

Gud tar inte semester
Christina menar att det är viktigt med en balans mellan arbete och vila.
– Gud har själv satt en gräns för arbete. Enligt berättelsen i Gamla Testamentet skapade Gud jorden på sex dagar och vilade den sjunde. För mig är det en signal om att vi inte bara ska arbeta utan vi måste också återhämta oss. Men Gud själv tar inte semester. Även om det är sommar finns Gud vid vår sida, säger hon.
Christinas vision är att kyrkan ska finnas mitt i livets strömfåra och mitt i centrum.
– Nu när sommaren kommer är det viktigt att hitta de rätta platserna i livet. Man måste inte resa långt utan man kan sitta på en parkbänk nära hemmet och njuta.
Christina började arbeta som kyrkoherde 1996 i Göteborg och flyttade till Gävle i augusti 2014. Sedan 1 januari 2014 innehar hon posten som kyrkoherde i Gävle.


Energi & Miljö SNL 2014-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2014-3

Huvudtema: Energi & Miljö
70 år av hållbar samhällsutveckling

Hans Wallenstam var inte ens 30 år fyllda när han tog över som vd på ett av Sveriges största bygg- och fastighetsbolag 1991. Det var samtidigt under en av Sveriges värsta ekonomiska kriser genom tiderna. Den framsynte grundaren Lennart Wallenstam hade under de senaste 50 åren byggt upp en bred verksamhet med fokus på långsiktigt hållbar samhällsbyggnad.

Back to top