Praktfullt hotell återfår sin ursprungliga flärd

Praktfulla kristallkronor, guldpelare och grandiösa festsalar vittnar om det totalrenoverade och nyöppnade Elite Grand Hotels storartade historia i Gävle. Hotellet byggdes i slutet av 1800-talet och öppnade 1901. Under 70 år bedrevs annan verksamhet i den ståtliga byggnaden, som nu återfår sin ursprungliga flärd och stil tack vare Elites storsatsning på att återskapa ett av Gävles viktigaste landmärken.

Under de senaste åren har Elite Hotels återställt, restaurerat och renoverat det gamla Grand Hotel för att återskapa den prakt som förknippades med hotellet under tidigt 1900-tal.
För att ta vara på den tidsenliga stilen har en del fönster, bjälkar och detaljer bevarats så långt det är möjligt. Samtidigt är hotellet en toppmodern anläggning med 124 nyrenoverade rum, fullutrustad konferensavdelning, generösa relaxutrymmen och en fantastisk restaurang.
– Elite Grand Hotel ska vittna om vår historia i Gävle och samtidigt vara ett praktfullt fullservicehotell med egna upplevelser. Många som bor i regionen har en anknytning till fastigheten genom tidigare aktiviteter som hölls här, det vill vi också ta vara på, förklarar Lena Nannebro, försäljningschef på Elite Hotels.

Blickar framåt
I den gamla festsalen, den så kallade Pelarsalongen som stoltserar med sina bevarade guldpelare, finns hotellets enda bevarade kristallkrona från början av 1900-talet. Resterande kristallkronor är förvisso inte från början av 1900-talet, men vittnar ändå om det anrika arv som de nya ägarna vill bevara och visa i det nyrenoverade Elite Grand Hotel.
– Vi blickar framåt och skapar något värdefullt för hela regionen, konstaterar Lena Nannebro. Samtidigt ser vi att det är viktigt att ta vara på hotellets och traktens historia, därför skapar vi även kringaktiviteter som passar in i helhetsintrycket.
Elite Grand Hotel bygger mycket aktiviteter kring den egna vinkällaren som är utrustad med kandelabrar och rustika träbord för att skapa den rätta känslan. Gävle är även känt världen över för sin Mackmyra whisky som framställs i ett av världens modernaste destillerier. Att kunna erbjuda whiskyprovning är därför en fantastisk möjlighet som Elite Hotels gärna tar vara på.
Elite Grand Hotel utgör ett viktigt tillskott i Gävle inte minst när det gäller stora möten och konferenser. Med två minuters promenadavstånd till Centralstationen har hotellet dessutom bästa tänkbara läge med bra kommunikationer till och från Stockholm.
– Eftersom vi huserar i en så pass anrik och praktfull byggnad har vi också mycket att leva upp till. Det tycker jag att vår personal tar fasta på och utvecklar för att skapa en helhetsupplevelse för våra gäster. Vi har en väldigt engagerad personal som verkligen ser varje gäst.

Anrikt med nytänkande
Samtidigt har moderna finesser, nytänkande och inte minst långsiktig hållbarhet vävts in i helheten. Förutom att sortera och återvinna arbetar Elite Grand Hotel även med att minimera avfallsmängden. Det görs bland annat genom att ta vara på det rena vattnet som finns naturligt i Gävle, istället för att importera flaskvatten har hotellet egna flaskor med vatten som renas och tappas upp lokalt.
– Vi har många exempel på hur vi arbetar med miljömässig hållbarhet varje dag. Samtidigt värnar vi även om den sociala hållbarheten genom att anställa yngre medarbetare under säsong. För många kan det vara en väg in i arbetslivet och det är vi naturligtvis mycket stolta över att kunna bidra med, säger Lena Nannebro.
Elite Grand Hotel förblir Gävles mittpunkt med utsikt över Gavleån och välkomnar såväl gamla som nya gäster till minnesvärda upplevelser i en anrik miljö.


Energi & Miljö SNL 2014-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2014-3

Huvudtema: Energi & Miljö
70 år av hållbar samhällsutveckling

Hans Wallenstam var inte ens 30 år fyllda när han tog över som vd på ett av Sveriges största bygg- och fastighetsbolag 1991. Det var samtidigt under en av Sveriges värsta ekonomiska kriser genom tiderna. Den framsynte grundaren Lennart Wallenstam hade under de senaste 50 åren byggt upp en bred verksamhet med fokus på långsiktigt hållbar samhällsbyggnad.

Back to top