Konferenshotellet i Sunne som blev ett nöjespalats

Hotell Selma Lagerlöf i värmländska Sunne invigdes 1982 och var under 80-talet Sveriges första och största konferenshotell med sina 500 platser.
Hotellet, som idag ingår i Quality-kedjan, är idag mest känt som ett nöjespalats av rang.

Tanken hos Walter Hedlund, som startade hotellet, var att det skulle fungera för besök året runt. Skidåkare under vintern och konferensgäster under vår och höst. Sommartid skulle de stora besöksmålen, Mårbacka och Rottneros Park, locka till sig turister. Och det funkade!
– Walter Hedlund var en fantastisk människa och byggde även Selmas Spa, som var Sveriges första spa-hotell. Idag satsar vi väldigt mycket på nöjen, allt från teater och underhållning till dansband, nattklubb och krogshower, säger hotelldirektör Niclas Norman.
Stå upp-komikern Thomas Pettersson har roat publiken två säsonger i rad och i slutet av januari var det en uppskattad countryfestival i hotellet under två dagar.
I mars är det premiär på en krogshow med TV-kändisen Richard Olsson som krogvärd. Här uppträder bland annat Maria Lundqvist och Gaston, som utnämndes till Sveriges bästa magiker 2013.
Maten i hotellets restaurang är också värd att nämna.
– Vår goda mat är känd sedan 80-talet och det lever kvar i väggarna med duktiga kockar och köksmästare. Och naturligtvis använder vi lokala råvaror i mesta möjliga mån så att gästerna känner att de är i Värmland, säger Niclas Norman.

Köptes av Petter Stordalen
1999 köptes hotellet av den norske hotellmagnaten Petter Stordalen och det nya namnet blev Quality Hotel Selma Lagerlöf. Genom sitt företag Nordic Choice Hotels äger Stordalen idag omkring 170 hotell med fler än 9200 anställda.
– Petter Stordalen startade sitt hotellimperium 1996 och hotellet här i Sunne var ett av de första han köpte i Sverige, berättar Niclas Norman.
Hotellet har 156 rum och 17 konferenslokaler. Rummen är inredda i ljus herrgårdsstil och flera har utsikt över den vackra sjön Fryken. När det gäller konferenser har hotellet lokaler som passar både det enskilda samtalet mellan några få personer till Gösta Berlingsalen som rymmer fler än 500 personer i biosittning.

Sagans land
Sunne har sedan länge kallats sagans land och där kan allt hända. Under sommaren lever allt upp med besöksmål och sevärdheter som Mårbacka minnesgård, Rottneros Park, Vattenlandet och Västanå Teaters bejublade föreställningar i Berättarladan. Vintertid finns Ski Sunne bara en mil från hotellet.
– Det finns mycket entreprenörskap i Sunne och Selma Lagerlöfs kreativitet finns kvar i ådrorna hos många människor, säger Niclas Norman.
Quality Hotel Selma Lagerlöf har 35 fast anställda och cirka 100 medarbetare under högsäsong.


Utbildning/Forskning/Samverkan SNL 2014-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2014-2

Huvudtema: Utbildning/Forskning/Samverkan
En inspirationsresa

I det här numret av Näringsliv bjuder vi på en spännande blandning av olika teman. Det kan liknas vid en inspirationsresa med inslag från flera olika regioner, från norr till söder och från akademin till tillverkningsindustrin som exempel ...

Back to top