Den personliga flygplatsen för fyrstadsborna

Trollhättan Vänersborgs flygplats har reguljära förbindelser med Stockholm-Bromma flygplats veckans alla dagar utom lördagar.
Linjen till Bromma flygs av Golden Air med Saab 340, som har 36 stolar.

Flygplatsen i Trollhättan har sedan 1970-talet varit en viktig knutpunkt för resandet till fyrstadsområdet. Det nuvarande namnet på flygplatsen har funnits sedan 1984. Året innan (1983) så bildade fyrstadskommunerna Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Lysekil det gemensamma bolaget Fyrstads Flygplats AB.
– Golden Air flyger linjetrafik från Trollhättan till Bromma 20 gånger i veckan och tillbaka igen, totalt 40 turer. Utöver linjetrafik har vi också kraftledningsinspektioner, organdonationer, skolflyg och en del militär verksamhet, berättar flygplatschef Anna Råhnängen.
När man flyger med Golden Air är man framme i Stockholms City på drygt en timme eller omvänt i Trollhättan.

Köptes av Braathens
I februari 2012 köptes Golden Air Flyg AB av Braathens Aviation, som äger Malmö Aviation och som året innan även köpte upp Sverigeflyg. I januari 2013 beslutade Braathens Aviation att linjen Trollhättan-Bromma ska övergå till Sverigeflygs regi och man bildade ett nytt bolag för den linjen som fick ta med sig namnet Golden Air. Själva flygplanen och piloterna bytte namn till Braathens regional.

Näst största flygbolaget
– Vad många inte känner till är att Braathens, som har kontor här i Trollhättan, är Sveriges näst största flygbolag. Även om vi bara har en linje som man kan köpa biljetter på så opererar vi för många andra linjer i Sverige. Braathens, som tidigare hette Golden Air, har funnits på flygplatsen länge och är en tung aktör inom det svenska flyget, säger Anna Nilsson, Chief Operating Officer för Golden Air.
– Vi vill ta hand om passagerarna på ett personligt och smidigt sätt. Här i Trollhättan har vi gratis parkering inte långt bort och incheckningen går snabbt och enkelt. Dessutom serverar vi närproducerad mat ombord.

Miljötillstånd
Den 2 september 2013 fick Trollhättan Vänersborgs flygplats miljötillstånd, vilket innebär att flygplatsen får större kapacitet än idag.
– Vi bäddar ständigt för att göra mer än vad vi gör idag. Det nya miljötillståndet ger oss möjlighet att ta emot en mycket mer varierad trafik och det hoppas vi att flygbolagen nappar på. Vi vet att det finns många resenärer som vill åka till andra destinationer och nu har vi skapat en grund för det, säger Anna Råhnängen.


Svensk Industri SNL 2014-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2014-1

Huvudtema: Svensk Industri
Sverige ska vinna kampen mot outsourcing

En stark industri utgör grunden för välfärdsstaten Sverige. Vi förvaltar ett anrikt industriarv där ”Made in Sweden” står högt i kurs världen över, där svenskproducerat framförallt förknippas med oslagbar kvalitet, hållbarhet och design ...

Back to top