Ett gymnasium med inriktning på kemiteknik

Perstorp Gymnasium är en friskola med ett industritekniskt program och med inriktning på kemiteknik.
Skolan har totalt 90 elever fördelat på tre klasser med 30 elever i respektive klass.

Perstorp Gymnasium, som slog upp portarna 1996, är en liten skola med stor gemenskap. Huvudman för skolan är Perstorp AB, som är en världsledande koncern i kemibranschen.
Gymnasiet erbjuder ett industri- och kemitekniskt program med inriktning mot global industri som ger eleverna:
• full behörighet till högskola
• yrkesutbildning till processoperatör eller laborationstekniker
• praktik
• utlandserfarenhet
Skolans huvudman Perstorp AB är ett internationellt företag med produktionsanläggningar i många länder. I årskurs 3 genomförs en resa för att besöka någon av Perstorps anläggningar i världen.

Mer än 3.000 poäng
– Vi har ett industritekniskt program och eleverna har även möjlighet att läsa till den naturvetenskapliga behörigheten, berättar Åsa Persson, rektor på Perstorp Gymnasium. Man måste läsa 2.500 poäng för att bli godkänd i ett nationellt gymnasieprogram och för att få ett godkänt slutbetyg. Hos oss läser ett flertal av eleverna mer än 3.000 poäng, vilket innebär att de även läser in de kurser som ger behörighet till högskola. De får ofta också den naturvetenskapliga behörigheten, vilket gör att man i princip kan söka var man vill på högskolan.
– Våra elever är mycket ambitiösa och har ett mål framför sig. Det krävs lite mer att läsa nästan 1.000 poäng mer på samma tid som andra skolor, fortsätter Åsa Persson.
Eleverna kommer främst från kust till kust i norra Skåne, från Bromölla i öster till Helsingborg i väster.
– Perstorp ligger ju precis vid järnvägen så många tar sig hit med tåg. Av de 90 elever som vi har på skolan så väljer ungefär 10-15 att flytta hit och hyra en liten lägenhet eftersom de har för lång resväg, berättar Åsa Persson.

Praktik utomlands
Perstorp Gymnasium har tillsammans med SKF Tekniska Gymnasium och ABB Industrigymnasium mottagit Leonardo da Vinci kvalitetspris 2012, som utdelats av Internationella Programkontoret. De tre vinnande skolorna är alla involverade i att utbilda elever för en framtida anställning i något svenskt industriföretag med fokus på en internationell marknad.
På Perstorp Gymnasium är man mån om att få ut ett intresse för kemi och fysik till ungdomar i alla åldrar – från de allra yngsta till de äldre på högstadiet.
– Enligt den nya läroplanen ska naturvetenskapliga ämnen vara ett naturligt inslag i undervisningen i alla skolor ända ner till förskolan. Det finns ett stort behov av att det kommer ut någon till skolorna som kan lite om det här. Eleverna på grundskolan tycker det är roligt när våra elever kommer ut och visar experiment, säger Åsa Persson.

Tema om Harry Potter
Eleverna från Perstorp Gymnasium deltar i flera olika projekt ute i samhället för att visa upp sina färdigheter. Ett exempel är att gymnasiet under påsken ska delta i ett tema om Harry Potter på ett bibliotek i Helsingborg.
– När vi hade Kemins Dag i vår skola 2011 hade några elever en Harry Potter-show med kemi och magi. Det var anledningen till att vi nu får göra detta för påsklediga ungdomar i Helsingborg, berättar Åsa Persson.


Nordvästra Skåne SNL 2013-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2013-2

Huvudtema: Nordvästra Skåne
Attraktiv Familj ska växa och utvecklas hållbart

Skåne Nordväst är en attraktiv del av den dynamiska Öresundsregionen. Här finns goda förutsättningar och stora möjligheter. Det bor nästan 330 000 människor och över 30 000 företag är verksamma i området.

Back to top