Metalcolour levererar kvalitet som tål att jämföras

Metalcolour AB i Ronneby är en av världens främsta utvecklare och leverantörer av folielaminerad plåt. Plåten, som går under varunamnet Dobel, används framförallt för marin- och specialinredningar med mycket höga krav på färgåtergivning och flexibilitet. Metalcolour möter kunderna med unik kunskap och genomgående hög kvalitet som baseras på över 40 års erfarenhet av specialbearbetning av tunnplåt. Företaget har nyligen lanserat en service- och kvalitetsgaranti, arbetssätt och kvalitetstänk är samma som tidigare, men kommuniceras nu ännu tydligare mot marknaden.

Metalcolours folielaminerade plåt, världsberömd under varumärket Dobel, används i stor utsträckning inom den marina sektorn, viss tillverkande industri och för inredningar med stora krav på flexibilitet och kvalitet. Verksamheten i Ronneby har sitt ursprung i SSAB Laminated Steel AB, som köptes av danska Metalcolour AS för några år sedan.

Kvalitet som klarar snäva toleranser
Metalcolour har satt en global standard för marininredningar med unika lösningar i specialbearbetad tunnplåt. Företagets starka enhet för tillverkning och utveckling i Ronneby servar en global kundgrupp med fokus på båtars inre – allt material som används för att bygga upp fartygen invändigt levereras av Metalcolour.
– Vår ambition är att ligga i framkant när det gäller utveckling av specialbearbetad plåt. Här i Ronneby fokuserar vi på folielaminerad plåt, men tillsammans med vår danska enhet kan vi också leverera lackad plåt. Konkurrensen ökar ständigt i vår bransch eftersom det under lågkonjunktur dyker upp fler aktörer på nischmarknader. Det är inte ovanligt att priskrig bryter ut, men problemet är att de aktörer som egentligen inte är nischade mot specialbearbetad tunnplåt kan ha svårt att leverera den kvalitet som marknaden är van vid och kräver. Marina inredningar kräver en viss exakthet i färgåtergivning med snäva toleranser för nyansavvikelser, förklarar Ingemar Forsberg, koncernchef för Metalcolours enheter i Sverige och Danmark.

Ny service- och kvalitetsgaranti
Metalcolour tillverkar inte i bulk, det handlar snarare om långa samarbeten, utvecklade kvalitetsprodukter och hög servicenivå. Så har man alltid arbetat, men nu har ambitionen tydliggjorts i en ny service- och kvalitetsgaranti som introducerades under 2012. Ingemar Forsberg berättar:
– Vi är så säkra på kvaliteten i våra produkter att vi låter våra kunder prova andra alternativ för att jämföra den. Vi har i flera omgångar fått tillbaka kunder som provat andra leverantörer. Ibland kan det bli dyra konsekvenser om man väljer pris före kvalitet, vi arbetar inom ett mycket avancerat specialområde som helt enkelt kräver att man lägger tid och resurser på att utveckla exakt det som är beställt. Vi vågar också lova en viss leveranstid, där vi ger våra kunder fem procents rabatt på den eventuellt försenade kvantiteten om vi mot förmodan skulle orsaka försening i kundens processer som överstiger en vecka.

Världsunik prestation
Metalcolour arbetar med galvaniserad stålplåt som förses med folie på ena sidan och antikorrosionsprimer på andra sidan. Alla folier med tryckta mönster förses med en slitskiktsyta över trycket.
– Folielaminerad plåt har en präglad yta som gör det svårt att mäta glans med traditionella metoder. Vi har en speciell metod för att mäta glansenheter på präglade ytor för att kunna tillverka folielaminerad plåt med en viss glanstolerans. Idag vågar vi garantera en glanstolerans på +/- 7 glansenheter, och det skulle jag vilja påstå är en världsunik prestation, säger Ingemar Forsberg.

Löser kundernas problem
– Vi har inte världens största utvecklingsavdelning, och vi kan inte säga att vi bedriver forskning. Däremot är vi en viktig samarbetspartner som löser kundernas problem. Vi är starkt nischade, och ägnar oss åt det vi är bra på. Därför kan vi också erbjuda en heltäckande service inom området folielaminerad plåt, vi är experter på just detta och den kompetensen vill vi värna om även i framtiden.
Ingemar Forsberg avslöjar till sist att Metalcolour under 2012 förvärvat den danska innertaksproducenten DAMPA, samt att man även planerar för en etablering i Sydostasien under 2013, något han beskriver som en mycket spännande utveckling.


Blekinge SNL 2013-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2013-1

Huvudtema: Blekinge
Blekinge – en attraktiv tillväxtregion

Blekinge har ett förstklassigt geografiskt läge utmed sydöstra Sveriges kust. När nya marknader i öst blomstrar har Blekinge bästa utgångspunkt i Sverige för ett utvecklat samarbete ...

Back to top