En flygplatskoncern som satsar på miljön

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar tio flygplatser i Sverige. Företaget är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan.

Swedavia bildades den 1 april 2010 då man övertog ägandet och driften av de flygplatser som tidigare tillhörde LFV. Beslutet att bilda Swedavia var ett resultat av att Sveriges riksdag under hösten 2009 godkände förslagen i en regeringsproposition.
Man tog beslutet att det ska finnas tio flygplatser i Sverige som är i statlig ägo. De fyra stora var ganska självklara, Arlanda och Bromma i Stockholm, Landvetter i Göteborg och Malmö Airport i Malmö. Sedan skulle man också behålla sex regionala flygplatser och då beslöt man behålla fyra i norr och två i söder. I norr blev det flygplatserna i Kiruna, Luleå, Umeå och Östersund och i söder Visby och Ronneby.
– Ronneby Airport är en av de tio prioriterade flygplatserna i Sverige som staten begärde ha kvar i sin ägo. Alla andra flygplatser i landet är ägda på något annat sätt, oftast kommunalt, berättar Mona Grönqvist, flygstationschef på Ronneby Airport.

Mest trafikerade
Ronneby Airport är den mest trafikerade flygplatsen i sydöstra Sverige. Härifrån flyger SAS och Blekingeflyg till Arlanda respektive Bromma.
– De senaste åren har vi haft många typer av kortcharter med Blekingeflyg. Det man kallar kortcharter är resor från torsdag till söndag eller från söndag till torsdag. Det kan vara flyg till exempelvis Prag, Budapest, Glasgow och Edinburgh och nu har vi även fått klartecken för långcharter, alltså veckoresor, till Antalya i Turkiet. Turkietresor kommer att köra till Turkiet hela säsongen en gång i veckan från den 26 april till den 13 september, berättar Mona Grönqvist.

Tar hänsyn till miljön
Swedavia är mycket mån om att ta hänsyn till miljön på olika sätt. Alla flygplatserna är miljöcertifierade och utöver miljömärkningen utförs många andra åtgärder för att värna om miljön och spara på energin.
– Vi har till exempel gjort oss av med en gammal oljepanna för att få in mer bergvärme och vi har bytt ut belysningen på parkeringen till LED-belysning, som släcks ned med 50 procent när det inte är någon rörelse i området. Vi bygger också en ny miljöstation för återvinning utanför flygområdet, berättar Mona Grönqvist.

Flyget ökade
Flyget från Ronneby Airport ökade märkbart under 2011.
– Vi ökade flygandet med nio procent 2011 och det är väldigt mycket. Under 2012 har den höga nivån fortsatt, men det har varit +-0 om man jämför med föregående år, berättar Mona Grönqvist.
Framtidsvisionen för Ronneby Airport är att utöka antalet flygturer, främst inom charter men även business-destinationer.
– Företagsföreningar och andra vill ha en direkttur två-tre gånger i veckan till Berlin exempelvis. I framtidsplanerna ligger också en utbyggnad av flygstationen, säger Mona Grönqvist.
Swedavia i Ronneby har 22 anställda, men på flygplatsen jobbar totalt ett 70-tal anställda inklusive personal från flygbolag, budbolag, café, säkerhetskontroll etc.


Blekinge SNL 2013-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2013-1

Huvudtema: Blekinge
Blekinge – en attraktiv tillväxtregion

Blekinge har ett förstklassigt geografiskt läge utmed sydöstra Sveriges kust. När nya marknader i öst blomstrar har Blekinge bästa utgångspunkt i Sverige för ett utvecklat samarbete ...

Back to top