En expert på vedugnar och vedgrillar

Affärsidén hos Aktiebolaget Eld & Lågor är, som namnet antyder, tillverkning och försäljning av bland annat vedugnar och vedgrillar till den levande eldens kök.
Företaget drivs av Jack Thorpman, som själv bygger ugnarna på plats.

Jack Thorpman har alltid varit intresserad av matlagning och då främst av matlagning på det gamla sättet med ved som energikälla. Efter att ha undersökt marknaden i cirka ett år såg han att det fanns ett behov av vedugnar och vedgrillar och 2010 startade han det egna företaget AB Eld & Lågor i Stockholm.
Vedugnarna säljs främst till restauranger och pizzerior, men även till privatpersoner som vill ha något extra.
– På privatsidan handlar det främst om välbeställda personer som har ett stort umgänge. Ugnarna är så stora så man kan hänga upp och grilla en hel gris eller ett lamm. De kan också passa för mindre hotell på landsbygden, som vill ha något speciellt, berättar Jack Thorpman.

Rotisserier på gas
Vedugnar och vedgrillar är basen i verksamheten, men Eld & Lågor erbjuder också rotisserier på gas som är anpassade för restauranger och storkök som gör det möjligt att laga stora mängder kött på relativt kort tid. Man kan bland annat grilla korvar och köttstycken horisontellt.
Jack Thorpman är med genom hela projektet, från första förfrågan till första serveringen, och levererar produkterna inom några veckor.

Pizzaolja
Eld & Lågor säljer också pizzaolja, som är kryddad med chili, peppar och oregano. Oljan passar även till kött och sallad.
Marknadsföringen sker främst via den egna hemsidan på nätet.
­– Jag ska åka till Italien i sommar och titta på vedeldade spisar. De är handgjorda och mycket speciella och ligger i vår produktlinje. Det är också en stor förtjänst när det gäller energipriset för dem som kan använda en vedspis. Oljan kommer inte att bli billigare i framtiden, men veden är fortfarande billig, konstaterar Jack Thorpman.


Life Science/Sjukvård SNL 2012-4 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2012-4

Huvudtema: Life Science/Sjukvård
Göran Hägglund sammanfattar socialdepartementets arbete för en mer personcentrerad vård

Socialminister Göran Hägglund vill satsa mer på forskning för att skapa en långsiktigt bättre sjukvård, bl.a. med tillgång till nya innovativa behandlingsmetoder och ny teknologi.

Back to top