Belysningsarmaturer från Töcksfors till den professionella marknaden

Inriktningen för Nokalux AB är utveckling och produktion av belysningsarmaturer för den professionella marknaden i Norden.
Företaget grundades 1971 och har idag kunder i både Sverige, Norge och Danmark.

Nokalux AB tillverkar armaturer som har genomgående mycket hög verkningsgrad. Reflektorer och raster är utvecklade av spetskompetens inom belysningsbranschen, vilket ger mycket god ljusmiljö.
Företaget har valt världsledande underleverantörer för komponenter såsom HF-don, reflektormaterial, aluminiumprofiler, kablage och plåtämnen. Ljuskällor är valda med omsorg från de ledande tillverkarna för att garantera lång livslängd, bra färgåtergivning och hög energieffektivitet.
Nokalux har sin bas i Töcksfors i västra Värmland, där man utvecklar och producerar sina belysningsarmaturer för den professionella marknaden i Norden. Med egna anläggningar för plåt- och plastbearbetning har företaget kontroll över hela produktionskedjan och kan vara mycket flexibla.
Nokalux har i dagsläget 75 anställda, varav 64 arbetar i Töcksfors.
– Vi tillverkar lysrörsarmaturer för den professionella marknaden, som till exempel den nya nationalarenan för fotbollslandslaget, Swedbank Arena, där vi har mer än 10 000 armaturer, berättar Magnus Jonsson, försäljningschef på Nokalux AB.

Energieffektivt
Nokalux är ofta med och ger förslag på energieffektiva lösningar, till exempel kan man i en lagergång sätta upp en sensor i varje ända av gången och när ingen befinner sig där dimras belysningen ned till tio procent och energiförbrukningen minskar. När en truck eller en person passerar någon av sensorerna går belysningen mycket snabbt upp igen.
Nokalux har ett tiotal konkurrenter inom branschen, men företaget klarar sig bra på marknaden.
– Vi ökar vår omsättning och nyanställde cirka 20 medarbetare i fabriken under 2011. Nu börjar vi bli trångbodda, säger fabrikschefen Peter Elovsson.
Under 2010 - 2011 fördubblades antalet säljare och idag har företaget elva säljare på fältet från Örnsköldsvik i norr till Helsingborg i söder.
Ambitionen hos Nokalux är att ge kunderna bästa tänkbara service beträffande belysningsteknisk rådgivning och projektering.

Hög kunskap
– Vi har extremt hög kunskap och är snabba på att leverera. Vi samarbetar med många företag på orten, bland annat Westbaltic Components, säger Magnus Jonsson.
På Nokalux prioriterar man kvalitet i allt man gör, oavsett om det gäller de produkter som man producerar eller de tjänster som man tillhandahåller i form av belysningsberäkningar och skräddarsydda logistiklösningar eller smarta lösningar som ska underlätta installationen.
Framtidsvisionen för Magnus Jonsson är att Nokalux ska vara dubbelt så stort om tre år.
– 2015 skall vi vara 120 anställda, säger han.


Värmland SNL 2012-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2012-2

Huvudtema: Värmland
Värmlandsmodellen – en framgång för länet

Den starka värmländska basindustrin – som många trodde skulle försvinna helt - är grunden för framgångar i och för länet de senaste åren. I Värmland har vi bestämt oss för vad vi är bäst på, och arbetar för att utveckla det. Vi ska bli det moderna, innovativa länet och vi når dit genom bra samarbete ...

Back to top