Hyresrätter för alla målgrupper är Växjöhems motto

Byggnationen i kv Aspen får ses som ett steg att tillgodose önskemål om boende med hög standard, tillgänglighet och trygghet förenat med närhet till all service. Företaget vill vara en part i kommunens utveckling och däri ligger att tillgodose nutidens krav på olika alternativ. Att ta fram bostäder för ungdomar är också en utmaning som brådskar.

På attraktiva Väster, i kv Aspen, bygger Växjöhem 12 lägenheter där den största är på 66 m2. Lägenheter som bl a lämpar sig för den som sålt sitt hus eller det unga paret som vill ha ett bekvämt boende med all service inom räckhåll. Båda kategorierna kan exempelvis hämta mat på servicehuset Borgmästaren, ett koncept som inte erbjudits tidigare i Växjö.
– Det är egentligen ett helt vanligt boende, fast med högre tillgänglighet och service, förklarar Växjöhems VD Christina Nyquist. Väster kännetecknas som ett villaområde och det finns de som vill flytta till lägenhet men samtidigt vill bo kvar i stadsdelen. Det har vi tagit till oss och därför beslutat att utveckla ett boende som speciellt passar denna målgrupp men även andra.

Genomgående hög standard och säkerhet
Från Aspen är det ca tio minuters promenad in till Växjö centrum. I området finns det också gott om parker och naturstråk. Christina Nyquist är glad för att byggnationen har kunnat bli verklighet på kort tid med tanke på att vi skapar förutsättningar för kvarboende i området.
– Vi tog första spadtaget i juni i år, första inflyttning beräknas till september 2012. Liksom för våra andra nybyggnationer kommer de nya bostäderna att ha en genomgående hög standard med induktionsspis, mikrovågsugn, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Hemmen blir brandsäkra med brandvarnare intill spisen samt en speciell lösning där spisen stängs av ifall den skulle överhettas.
Lägenheterna blir på 2 rum och kök samt en på 1 rum och kök. Balkonger och uteplatser kommer att finnas i anslutning till samtliga lägenheter.

Framtid – satsar på boende för ungdomar
Ambitionen för Växjöhem är att bygga omkring 50 – 70 nya lägenheter per år.
– Detta gör att vi måste ha lång framförhållning när det gäller framtida projekt. Parallellt med pågående nybyggnation planerar vi för stadens förtätning och försöker hitta byggbar mark inom våra nuvarande bostadsområden. Alabastern, ett 16-våningshus med kommersiella lokaler i botten står precis klart. Vallen blir vårt flaggskepp för träbyggnation i den moderna trästaden Välle Broar i samarbete med Midroc Property Development AB. Vi projekterar även för nybyggnation i Södra stationsområdet mitt i centrala Växjö, där vi tillsammans med Peab och Riksbyggen planerar för upp till 400 nya bostäder där minst 20 procent blir hyresrätter.
Christina berättar vidare att det även finns ett stort behov av mindre lägenheter för ungdomar, här som i övriga landet. En inventering har gjorts över befintliga lokaler för att finna möjligheter till ombyggnation och anpassning till mindre lägenheter.
– Vi frigör nu ytor som ska bli mindre lägenheter, passande för ungdomar som vill flytta hemifrån. Här arbetar vi framförallt med att hålla nere kostnaderna så att boendet inte blir för dyrt, samtidigt öronmärker vi dessa lägenheter för ungdomar upp till 25 år. Detta är också en viktig del av vår vision om att kunna tillhandahålla lägenheter för alla, understryker Christina Nyquist som avslutning.


Kronoberg SNL 2011-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2011-5

Huvudtema: Kronoberg
I Kronoberg vill vi göra skillnad – på riktigt

En av våra största utmaningar är att hela tiden utveckla vår verksamhet och därmed förenkla livet för de vi är till för. Genom att samverka i såväl stort som smått, lokalt och globalt, regionalt och nationellt, lägger vi grunden till de konkreta framsteg vi gör. Framsteg som är frukten av långsiktiga satsningar och som i slutändan gör skillnad.

Back to top