Uppvidinge - Kommunen med närheten i fokus

Uppvidinge är med sina 9 200 invånare en av Kronobergs minsta kommuner i befolkning, men en av de största till ytan. Tack vare sin litenhet finns en stor närhet politiker, tjänstemän och invånarna emellan.

I kommunen finns det mycket goda förutsättningar för näringslivet och de många företag som finns etablerade. De bidrar till en låg arbetslöshet på 3,1%. Ungefär var åttonde invånare i kommunen är företagare. Elitfönster och Profilgruppen är några exempel på de större företagen som funnits länge i Uppvidinge kommun. Men det finns också gott om plats för nya etableringar, menar Annie Öhman, planerare och utvecklare på Uppvidinge kommun.
- För de företag som vill etablera sig kan kommunen bland annat hjälpa till med mark, lokaler, kontakter med underentreprenörer och ge förslag på bostäder. Annie Öhman säger att det finns behov av industrimark på flera platser i kommunen. Intresset från företag som vill etablera och/eller utveckla sin redan befintliga verksamhet har hittills varit stort.

Uppvidinge består av mycket skog och många sjöar (231 stycken större än 1hektar), vilket Jimmi Olsson som är näringslivsutvecklare på kommunen menar är något som lockar turister både från Sverige och andra länder. Detta ger i sin tur näringslivet en skjuts framåt. Möjligheterna att driva sitt företag i den rogivande miljön finns också, hela 98% av kommunens invånare har möjligheten att få bredbandsuppkoppling. Detta i en glesbygdskommun med endast 8 invånare/km2. (Kan vi verkligen lova detta?)
För de som vill bosätta sig i ett naturskönt område med närhet till skog och sjö, lugn och ren luft har Uppvidinge mycket att erbjuda.
Det finns tack vare de utpekade LIS-områdena (Landsbygdsutveckling I Strandnära läge) stora möjligheter att bygga sitt drömhus med utsikt över en sjö.
I de större orterna Åseda och Lenhovda finns ett stort serviceutbud med allt man kan önska. Kommunen har med en egen simhall, ridhus och ishallar ett rikt föreningsliv med möjlighet att erbjuda både besökare och sina invånare en aktiv fritid.

Vad skall man då besöka om man åker som turist till Uppvidinge Kommun? –Sveriges äldsta träkyrka i Granhult samt något av de ställen som säljer glas är att rekomendera. Varför inte Hauges Hantverksglas vars koncept är att återvinna glas, blåsa om det till något helt annat, avsluter Jimmi med.


Kronoberg SNL 2011-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2011-5

Huvudtema: Kronoberg
I Kronoberg vill vi göra skillnad – på riktigt

En av våra största utmaningar är att hela tiden utveckla vår verksamhet och därmed förenkla livet för de vi är till för. Genom att samverka i såväl stort som smått, lokalt och globalt, regionalt och nationellt, lägger vi grunden till de konkreta framsteg vi gör. Framsteg som är frukten av långsiktiga satsningar och som i slutändan gör skillnad.

Back to top