Lessebo bjuder på upplevelser i hjärtat av glasriket

Lessebo kommun, mitt i glasriket, erbjuder unika upplevelser baserade på natur och vatten, samt naturligtvis glas. Kommunen är liten till ytan och största delen av befolkningen bor i tätorterna Lessebo, Kosta, Skruv och Hovmantorp. Korta avstånd och närhet till stora tillväxtregioner kännetecknar Lessebo. Närheten till större städer gör kommunen starkt delaktig i utvecklingen där, samtidigt finns möjligheter att leva alldeles inpå naturen.

Tillverkningsindustri, pappersbruk, handel och upplevelser är huvudnäringar för Lessebo kommun. Här finns ett fåtal stora företag och många små aktörer som sysselsätter färre än nio personer.
– Det råder en påtaglig småländsk affärsanda här, vi är duktiga på att lösa problem som uppstår vilket också tydliggjordes under den förra finanskrisen. Vi är stolta över att vi hade så pass stark företagsamhet även under krisen och idag har våra företag återhämtat sig, berättar näringslivschef Helen Karlsson.

Närhet till större orter
Som landsbygdskommun är det oerhört viktigt för Lessebo att behålla närhet till de större orterna. Bra kommunikationer och väl utbyggd infrastruktur är grundläggande för att kommunens företag ska kunna vara med och utvecklas tillsammans med större städer som Växjö och Kalmar exempelvis.
– Vi har satsat på att bygga ut fibernätet så att även de mindre orterna i kommunen ska få tillgång till bredband. Man ska kunna leva och verka här i Lessebo som en del av en global marknad, säger Helen Karlsson.

Vill bana för vidare tillväxt
Lessebos mest besökta attraktion är glasbruket i Kosta, dit hundratusentals designintresserade turister vallfärdar årligen. Kommunens näringslivskontor medverkar också i ett antal projekt som ska stödja och utveckla näringslivet, bl.a. skola och näringsliv i samverkan, Designregion Småland samt ett antal turismutvecklingsprojekt där några är knutna till upplevelser baserade på glasproduktionen i kommunen.
– Vi vill gärna stimulera till vidare tillväxt inom vårt näringsliv med företag från andra branscher än de traditionella i kommunen. Vi försöker därför underlätta för etablering av nya företag genom olika aktiviteter för att sprida kunskap bland annat. Naturligtvis vill vi också att befintliga företag ska växa och bredda sina verksamheter för att stå sig under konjunktursvängningar. Det går bra för våra företag nu och vi ser mycket positivt på framtiden, rundar Helen Karlsson av med.


Kronoberg SNL 2011-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2011-5

Huvudtema: Kronoberg
I Kronoberg vill vi göra skillnad – på riktigt

En av våra största utmaningar är att hela tiden utveckla vår verksamhet och därmed förenkla livet för de vi är till för. Genom att samverka i såväl stort som smått, lokalt och globalt, regionalt och nationellt, lägger vi grunden till de konkreta framsteg vi gör. Framsteg som är frukten av långsiktiga satsningar och som i slutändan gör skillnad.

Back to top