En ledande tillverkare av hydraulhissar

GMW Sweden AB i Alvesta är ett företag i GMV-gruppen, som idag är världens största tillverkare av hydraulhisskomponenter.
– Våra hissar är driftsäkra och testade i verkligheten sedan många år och vi har en mycket bra kundservice, säger Thomas Berfenfeldt, VD på GMW Sweden AB.

GMW Sweden ingår i den globala koncernen GMV-gruppen, som har tillverkat 650.000 – 700.000 hydraulhissar till kunder över hela världen.
– GMW Sweden är en rest av det gamla företaget Deve-Hissar som startade på 50-talet. Det i sin tur var en spin off från Bil-Deve som sålde Volvo i Ängelholm, Helsingborg, Landskrona och i Småland. Det hela började med att man byggde hydrauliska liftar för att lyfta bilarna och så småningom blev det ett eget bolag som tillverkade hydraulhissar, berättar Thomas Berfenfeldt.
Verksamheten gick mycket bra för företaget och under 1960- och 1970-talen hade man 40-50 procent av marknaden på alla hissar i Sverige.

Såldes till Schindler
– 1979 gjordes en management buy-out och dåvarande ägare drev verksamheten till 1989 då företaget såldes till Schindler, ett av de största hissbolagen i världen. Schindler drev det till 1992 då man beslutade sig för att lägga ned tillverkningen i Alvesta och bara ha säljkontor kvar som dock flyttades till Stockholm, berättar Thomas.
Ur detta bildades 1993 GMW Sweden AB, som ett dotterbolag till italienska GMV Martini. GMV-gruppen är idag världens största tillverkare av hydraulhisskomponenter och finns representerade i ett flertal länder.
GMW Sweden i Alvesta sysselsätter idag drygt 30 anställda.

Alla typer av komponenter
GMW Sweden tillverkar alla typer av komponenter och vitala delar till hydraulhissar, som hydraulcylindrar, vagnskorgar, hisskorgar, skalen man åker i etc.
Företaget tillhandahåller både kompletta lösningar och enskilda komponenter till hissanläggningar. Genom kundsupporten och reservdelslagret har GMW Sweden möjlighet att snabbt ge sina kunder en effektiv service.
Affärsidén är att leverera hisskomponenter och system till hissbranschen samt att genom egen produktion eller inköp tillhandahålla rätt kvalitet till konkurrenskraftigt pris.
Personhissarna från GMW Sweden har flexibla lösningar till både nybyggnationer och befintliga byggnader med minimerade schaktmått. Lasthissarna för gods, truckar och bilar har en design som är flexibel genom ett modellerbart system med enkel installation och låg servicekostnad.

Två hisstyper
– Idag används två typer av hissar - linhissar och hydraulhissar. Hydraulhissarnas användningsområde är för hus med upp till sex våningar och linhissarna används för hus med fler våningar eller ovanligt höga lyfthöjder, berättar Thomas.
GMW Sweden vänder sig mot hissentreprenörer och upptagningsområdet är hela Skandinavien och Baltikum.
Thomas Berfenfeldt tillträdde posten som VD på GMW Sweden den 4 april i år. Han har en gedigen erfarenhet av ledande befattningar både i Sverige och internationellt.
– Jag ser positivt på framtiden för företaget. Det finns en väl fungerande marknad för hydraulhissar i Sverige och Skandinavien, säger han avslutningsvis.


Kronoberg SNL 2011-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2011-5

Huvudtema: Kronoberg
I Kronoberg vill vi göra skillnad – på riktigt

En av våra största utmaningar är att hela tiden utveckla vår verksamhet och därmed förenkla livet för de vi är till för. Genom att samverka i såväl stort som smått, lokalt och globalt, regionalt och nationellt, lägger vi grunden till de konkreta framsteg vi gör. Framsteg som är frukten av långsiktiga satsningar och som i slutändan gör skillnad.

Back to top