Älvdalens kommun – En BRA bit av Dalarna

”Älvdalens kommun är en turism- och besöksnäringskommun med aktivt näringsliv och attraktivt boende för engagerade människor”
Så lyder inledningen i näringslivsstrategin för Älvdalens kommun 2011-2014.

I Älvdalen finns det idag drygt 700 registrerade företag på en befolkning bestående av 7 200 personer.
Det finns en tradition av företagande i kommunen. Största delen av företagen är små enmansföretag men det finns även större företag inom den traditionella träindustri, bygg och tillverkning.
Ett av de större tillverkningsföretagen är Pressmaster som tillverkar handverktyg med hela världen som marknad.

Besöksnäringen ökar ständigt i kommunen med IdreFjäll som största anläggning i norra delen. Senaste undersökningarna för 2010 (genomförd av Företaget Resurs AB) visar att norra delen av kommunen Grövelsjön, Idre och Särna omsätter 523 miljoner kronor på turismen. För södra delen av Älvdalens kommun var det 81 miljoner kronor. Turismen ger enligt undersökningen 682 jobb i kommunen som helhet.

Många nyetableringar samt expansion av befintliga verksamheter är på gång i Älvdalens kommun – allt ifrån ICell, som kommer att tillverka miljövänligt isoleringsmaterial, söder om Älvdalens kyrkby till det stora projektet Himmelfjäll, en åretruntanläggning med tillgång till skidåkning, golf vandring och andra upplevelser runt bland annat Städjan. Man ser även ett antal webbföretag växa. Att sälja produkter på nätet kan man göra från New York, Stockholm eller Älvdalen!

Detta är bara några få företag – till det skall tilläggas alla mindre företag som satsar i kommunen. Det blåser positiva vindar och det finns en god framtidstro!

Vilka är det så som flyttar till Älvdalen?
- Vi ser att det är många hemvändare som är födda och uppvuxna i Älvdalen som återvänder till den trygga och gemytliga miljön när de bildar familj, säger Karin Hellström, näringslivssamordnare i Älvdalens kommun.
- För övrigt ser vi en trend att personer som tröttnat på stan flyttar ut till den fantastiska natur och miljö man får i Älvdalens kommun. Det leder ofta till en högre livskvalitet. Priserna på boendet i Älvdalen är fortfarande låga i jämförelse med storstadsområden.
Jag är själv inflyttad från Göteborg och har bott i Älvdalens kommun i fyra år, fortsätter Karin. Det ångrar jag inte – jag stormtrivs!
Vi ser även en ökad inflyttning från bland annat Holland. Vår fantastiska natur tilltalar dem, många startar eget och driver livsstilsföretag.

Vad har Älvdalen mer att erbjuda?
Larz-Kristerz – dansbandet som tog Sverige med storm i Dansbandskampen, det kan inte ha undgått någon.
Porfyr – en bergart som är unik och finns i Älvdalen. Uppskattad av såväl Rysk Tsar som kungligheter i Sverige.
Älvdalskan – ett eget fornnordiskt språk som idag talas av 3 000 personer i Älvdalen.
Hagström – gitarrer som använts av legender som t ex Jimmy Hendrix. Dragspelen är världskända och används av en annan målgrupp.
Idre sameby – Sveriges sydligaste sameby med företag som sysslar med samisk kultur och upplevelser.
Familjen Annorlunda – Familjen med 10 barn som bjöd in svenska folket i sitt hem och i sitt liv.
Fulufjällets nationalpark med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär – en fantastisk naturupplevelse.
Drygt 50 stycken naturreservat med bevarade unika områden – i Älvdalens kommun.


Dalarna SNL 2011-4 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2011-4

Huvudtema: Dalarna
Dalarna präglas av stark tillväxt när gamla näringar får nytt liv

Dalarna kännetecknas av en intensiv företagaranda där innovation, tekniskt kunnande och gedigen kompetens har byggt upp ett differentierat näringsliv vilande på starka basnäringar som kommer ur berg, skog och vatten. i talar förstås om gruvindustri, skogsnäring och vattenkraft ...

Back to top