Medeltidsveckan - Gotlands största och mest kända evenemang

Medeltidsveckan på Gotland är en folkfest som engagerar tiotusentals gotlänningar och tillresta besökare.
I år går det populära evenemanget av stapeln mellan den 7 och 14 augusti och under denna sommarvecka förflyttas Visby mer än 600 år tillbaka i tiden.

På marknaden innanför ringmuren samsas spektakel och upplevelser för 28:e året i rad under vecka 32. Här samlas skickliga hantverkare, handelsmän från främmande länder, virtuosa kockar och här ljuder ljuvlig musik från flöjter och skalmejor, fiddlor, liror och pipor, sång och strängaspel. Överallt skapar musiken en skön tidsstämning och många mötesplatser uppstår med ett improviserat samspel mellan kända och okända.
Just nu är förberedelserna i full gång för den kommande Medeltidsveckan.
– Ja, det tar ganska lång tid att förbereda eftersom vi är många inblandade. Vi träffas i grupper, sorterar alla intresseanmälningar och diskuterar med olika aktörer och föreningar. Det handlar om gräsrotsdemokrati helt enkelt och det är inte toppstyrt, säger Marie Flemström, generalsekretare för Stiftelsen Medeltidsveckan.

Medeltidsveckans födelse
Fredagen den 13 januari 1984 klockan 13.00 föddes Medeltidsveckan. Vid denna tidpunkt samlades idéer och tankar bakom arrangemanget och man fastställde att en Medeltidsvecka skulle genomföras vecka 32 samma år.
Arrangemanget skulle innehålla tre festdagar med marknad på Strandgatan, gatuteater, Valdemarspel på Stora Torget och inmurning av Jungfrun i Jungfrutornet.
Och dessa traditioner håller i sig än idag.
– Det bästa med Medeltidsveckan är att det är mycket hjärta. Vi har besökare från hela världen och statistiskt sett så har vi fler utländska besökare än vad den normala sommarturismen har på Gotland, berättar Marie Flemström.
– En ny produkt som vi sätter upp för andra året är en föreställning, som heter Skönheten och Odjuret. Det är ett nytt sätt att göra en medeltida föreställning med både fina klänningar för flickorna och pyroteknik för pojkarna.

En bred organisation
Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland har en bred och omfattande organisation. Stiftelsen grundades 1994 av de sex stiftarna: Gotlands kommun, Gotlands Fornvänner, Gotlands Turistförening, Gotlands Hembygdsförbund, Gotlands Bildningsförbund och Medeltidsgillet på Gotland.
Aktiebolaget, som bildades 2007, ägs i dagsläget till 100 procent av Stiftelsen och ansvarar för den kommersiella verksamheten inom Medeltidsveckan.

Ett medvetet miljöarbete
– Miljöarbetet är viktigt för oss både som individer och som organisation. Därför känns det rätt att utveckla och förbättra vårt miljöarbete. Medeltidsveckan strävar efter en hållbar verksamhet där ett ansvarsfullt och medvetet miljöarbete utgör en grundstolpe, säger Marie Flemström avslutningsvis.

Gotland SNL 2011-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2011-3

Huvudtema: Gotland
Bevara och utveckla Gotland för framtiden