Henriks snus gör succé

Året var 2002 då Henrik Jakobsson startade det egna företaget Gotlandssnus, som idag är den enda svenskägda snustillverkaren.
Snuset har gjort succé och säljs idag i ett flertal länder.

Redan 1741 tillverkades snus för första gången på Gotland, då vid Visby Tobaksspinneri. Henrik Jakobsson ville förvalta denna tradition genom att tillverka ett fylligt och smakrikt snus av högsta kvalitet.
Och detta har han onekligen lyckats med. Idag erbjuder Gotlandssnus 16 olika produkter (lössnus, påssnus och nikotinfritt snus), som säljs i både Sverige, Finland, USA och Indien.
Henrik, som är fjärde generationen snuskonnässör, började laborera med gamla recept hemma i köket i Ekeby år 2000.
– Jag ville ta fram ett premiumsnus och började titta på olika företagsidéer. Samtidigt började jag läsa på hur man tillverkade snus förr, berättar Henrik.
För att få kapital till material och maskiner sålde han sin motorbåt och började utveckla snuset hemma i köket. 2002 startade han den enskilda firman Gotlandssnus och året därpå lanserades den första produkten – ett lössnus med underton av anis.

Samarbete med Kent Sändh
Henrik började samarbeta med den kände snustillverkaren Kent Sändh, för övrigt bror till trubaduren Bengt Sändh, som var den första att utmana Swedish Match monopolställning.
– Kent fungerade som en mentor och rådgivare till mig, vilket gjorde att jag tidigt kunde koncentrera mig på förbättringar för att tillverka ett kvalitetssnus, berättar Henrik.
2004 ombildades firman till aktiebolag och samma år flyttades verksamheten till gamla sockerbruket i Roma.

Jakobsson´s
2005 lanserades det första påssnuset och 2008 kom det egna märket ”Jakobsson´s”. 2010 lanserades ”Jakobsson´s” även i USA och 2011 förutspår man att man är 15 anställda och finns på ytterligare två nya marknader.
”Jakobsson´s” är familjenamnet för Henriks förfädrar, däribland Jakob Jakobsson, som var den första snuskonnässören och Henriks gammelfarfar.
Det nya internationella varumärket gjorde att stora internationella återförsäljare visade intresse och tog in Gotlandssnus produkter i portföljen. Under 2008 så skrevs även ett samarbetsavtal med en utländsk partner. Året därpå, 2009, var man tvungen att expandera fabriken för tredje gången.

Noga genomtänkt
Snuset från Jakobssons är en omsorgsfullt utvecklad produkt och allt är noga genomtänkt. Många personer har konsulterats under framställningen av produkten för korrekt kombination av alla ingredienser. Själva dosan tillverkas några kilometer från fabriken av Gotlands Verktyg & Formsprutning AB.
Det finns även ett nikotinfritt snus som framställs av en blandning av grönt te och morotsfibrer. Dessutom ingår också fluor och ginseng, vilket ger produkten en hälsobringande effekt. Produkten, som heter ”Tobak och nikotinfritt”, blir mer och mer efterfrågad då den har fått ”Bäst i test” ett flertal gånger.
Att Gotlandssnus´ produkter håller hög klass beror delvis på att man uteslutande använder sig av råvaror som håller högsta kvalitet. En annan viktig faktor är att snuset framställs i en modern produktionsanläggning med ny teknik där ingenting lämnas åt slumpen.
– Så här i efterhand verkar det som att jag gjorde rätt som sålde båten och startade Gotlandssnus, men det har varit elva tuffa år, säger Henrik avslutningsvis.


Gotland SNL 2011-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2011-3

Huvudtema: Gotland
Bevara och utveckla Gotland för framtiden

Bevarande kontra utveckling, begreppen ställs ofta emot varandra. Kan bevarandet av kulturarvet på Gotland gå hand i hand med en hållbar utveckling? Landshövding Cecilia Schelin Seidegård menar att det går att kombinera begreppen för att möta majoritetens intressen ...

Back to top