FREJA vill vara nummer ett i Norden

Det hela startade i liten skala i april 1985. Idag är FREJA Transport & Logistics A/S ett företag med 650 anställda i Danmark, Norge, Finland. Sverige och Kina. Och det är en framgångssaga som bara fortsätter ...

Det var i Skive på Jylland som Jörgen J. Hansen tillsammans med sin kompanjon startade FREJA A/S i mitten av 80-talet. Med åren växte FREJA:s verksamhet i och man är idag ett av Nordens största privatägda transportföretag. 1997 bytte företaget namn till FREJA Transport & Logistics A/S och gick då från rena transporter till totallösningar inom logistik.

– Vi vill vara de nordiska kundernas förstaval när de behöver transportlösningar. Vi önskar att vara den mest flexibla och allsidiga leverantören av logistiklösningar i hela Norden, säger Jörgen Hansen och fortsätter:
– Våra terminaler är bemannade från söndag eftermiddag till lördag middag, men vi är disponibla 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Är inte det tillräckligt expanderar vi till 25 timmar och åtta dagar. Skulle inte heller det räcka sover vi bara lite mindre…

80 procent på väg
FREJA har för närvarande 80 procent av sina transporter på vägar, men även områden som sjöfrakt och flygfrakt ökar. FREJA jobbar dessutom med specialtransporter för skrymmande gods och leveranser av apoteks och sjukvårdsprodukter. För att nämna några exempel.
– För att kunna konkurrera med de stora jättarna så har vi nischat oss och tagit mer komplicerade uppdrag. Det kan vara att ordna en expresstransport om det till exempel skulle fattas nån komponent till ett montörsjobb, säger Jörgen Hansen. Det är vår styrka att vi kan ge våra kunder en personlig touch.

Avancerat GPS-system
FREJA har tillgång till 1.600 leasade trailers och eftersom avtalet är femårigt innebär det att kunderna alltid får sina varor levererade i nya och moderna fordon. De kan dessutom följa sin last på vägen till målet.
– Alla transporter är kopplade till vårt avancerade GPS-system som alltid kan lokalisera exakt var transporten befinner sig oavsett om det är på en färja eller på en öde landsväg i de svenska skogarna, berättar Jörgen Hansen.
De senaste åren har FREJA byggt upp en specialiserad kunskap kring hantering och planläggning av projekt inom energi, industrikonstruktion och byggnation. Den här avdelningen består av 15 personer i Skandinavien och fem vid det nya kontoret i Shanghai, Kina.

Tio år i Sverige
I Sverige har FREJA funnits i tio år och det finns kontor i Helsingborg, Göteborg, Jönköping och Tumba. 100 personer är anställda i det svenska systerföretaget och totalt har koncernen 650 anställda med huvudkontoret i Skive i Danmark.

– I Sverige omsätter vi just nu cirka 600 miljoner kronor, främst inom landsväg, men målet inom tre till fem år är att fördubbla den svenska verksamheten genom organisk tillväxt eller förvärv, säger Jörgen Hansen.
Jörgen Hansen som drivit FREJA sedan starten är 58 år nu men har inga planer på att varva ned inom den närmaste tiden. Han tycker fortfarande om att arbeta, men han åker gärna till Florida ett par gånger om året för att spela golf.

– Golfen är en perfekt avkoppling från jobbet, säger han.


Transport & Logistik/Sjöfart & Hamnar SNL 2017-4 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2017-4

Huvudtema: Transport & Logistik/Sjöfart & Hamnar
Process i ständig förändring

Hållbar utveckling är en process i ständig förändring och tycks även förknippas med ett arbete som aldrig riktigt kommer att färdigställas. Det finns en naturlig förklaring till det – så länge samhället utvecklas och befolkningsmängden ökar så kommer det att finnas behov av åtgärder som främjar hållbar tillväxt.

Back to top